CANVI DE CICLE
Política 14/01/2014

El PP rebutja crear la ponència que vol el PSOE per estudiar una reforma territorial

El president del Congrés porta la carta de Rubalcaba al Congrés. Els socialistes defensen que volen "buscar el consens de tots els grups"

Maria Eugènia Quetglas
3 min

MadridEl portaveu del PP al Congrés dels Diputats, Alfonso Alonso, ha fet explícita aquest dimarts l'oposició del PP a la proposta del PSOE per impulsar la reforma territorial de l'estat a través d'una subcomissió a la cambra baixa. Alonso ha afirmat que la seva formació no està per "obrir debats que divideixen els espanyols", perquè "no té sentit" en un moment en què la prioritat és la recuperació econòmica. A més, segons Alonso, la "majoria" dels espanyols es troben còmodes amb el model actual, i si el PSOE fa propostes en aquesta direcció és només per resoldre un "problema intern".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Alonso ha fet aquestes manifestacions als mitjans després que el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, enviés una carta al president del Congrés, Jesús Posada, que aquest dimarts l'ha portat a la junta de portaveus. El text demanava la creació d'un "òrgan parlamentari per al diàleg sobre la renovació del model territorial". Es tracta d'una iniciativa fruit de la reunió que el líder del PSOE va mantenir dimarts passat a Barcelona amb el primer secretari del PSC, Pere Navarro, que prova d'esquivar la negativa del PP i del govern espanyol a la reforma de la Constitució.

"Nosaltres sempre hem considerat que la iniciativa del PSOE correspon més a un problema intern que a una insatisfacció de la societat espanyola respecte a l'estat de les autonomies", ha afirmat Alonso després de la Junta de Portaveus del Congrés. Segons el portaveu del PP, la proposta parteix només d'una necessitat dels socialistes de resoldre la seva pròpia "divisió", però aquesta divisió "no existeix a la societat espanyola". La voluntat del PP i del govern espanyol, ha afirmat, no és "obrir debats que divideixen i que distreuen".

El portaveu del PP ha volgut destacar que el seu executiu ha destinat més de 100.000 milions d'euros al suport financer de les comunitats autònomes en el pitjor moment de la crisi, i ha rebutjat també la possibilitat d'aplicar la via que proposa el PSOE i crear una comissió sobre la reforma territorial al Congrés. Segons Alonso, seria "buidar encara més" de competències el Senat. "Nosaltres estudiarem i parlarem amb el PSOE el que ens ha plantejat", ha dit, "però la nostra posició està clara".

La portaveu socialista, Soraya Rodríguez, ha explicat, en roda de premsa, que el seu partit ha optat per aquesta proposta de debat territorial perquè l'objectiu és "buscar el consens" amb totes els grups parlamentaris i, pensen, que si enregistren una proposta més concreta limitarien l'acord que persegueixen. El PSOE està obert a les propostes que vinguin d'altres formacions. No obstant, apunta que la millor fórmula podria ser que es creés una subcomissió específica de la comissió Constitucional o que el ple donés llum verda a una ponència específica, amb un calendari concret, per abordar la qüestió.

Rodríguez creu que davant "el repte" sobiranista de Catalunya "és el moment de posar propostes damunt la taula i no de dir no a tot". La portaveu socialista ha lloat la predisposició a parlar mostrada per Posada, però el problema és que la majoria de forces, entre elles el PP, ha posat traves a la iniciativa del PSOE.

La portaveu d'UPyD al Congrés dels Diputats, Rosa Díez, ha rebutjat la proposta per considerar-la "suïcida", perquè considera que ho fa per "acontentar" als nacionalistes i resoldre la tensió entre Catalunya i la resta d'Espanya.

Amaiur, per la seva banda, considera que "no hi ha problema de distribució territorial", sinó que no es compleix amb la reivindicació històrica dels pobles "de tenir el dret de decidir el seu futur".

stats