Política 13/01/2014

Rubalcaba demana per carta al president del Congrés que creï una ponència per a la reforma territorial, segons 'La Vanguardia'

El PSOE busca esquivar el no del PP al diàleg sobre la reforma de la Constitució

Acn
2 min
Madrid cavil·la estratègies perquè Mas aparqui la consulta

BarcelonaEl secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha demanat per carta al president del Congrés dels Diputats, Jesús Posada, la creació "d'un òrgan parlamentari per al diàleg sobre la renovació del model territorial", segons publica aquest dilluns 'La Vanguardia'. Es tracta d'una iniciativa fruit de la reunió que el líder del PSOE va mantenir dimarts a Barcelona amb el primer secretari del PSC, Pere Navarro, que prova d'esquivar la negativa del PP i del govern espanyol a la reforma de la Constitució. A la carta, signada per Rubalcaba com a president del grup socialista al Congrés, el líder del PSOE recorda a Posada que la cambra baixa "és el lloc idoni per propiciar un gran consens que actualitzaria el que es va assolir fa 35 anys" amb la Constitució, i li demana que sigui el mateix president del Congrés qui impulsi "el diàleg imprescindible" d'acord amb els grups.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'objectiu del líder del PSOE és que Posada inclogui a l'ordre del dia de la pròxima junta de portaveus la creació d'un òrgan que "previ acord dels grups parlamentaris" es podria constituir com a comissió no permanent o com a subcomissió al si de la comissió Constitucional.

Segons els socialistes, l'objectiu d'aquest òrgan seria establir un "diagnòstic compartit" sobre la situació i buscar alternatives a les "dues tensions contraposades" que afecten l'estat de les autonomies, la recentralització i l'independentisme.

Aquest debat, segons la carta, hauria de permetre "promoure els acords necessaris i afavorir la renovació del pacte constitucional sobre el model territorial a Espanya", i per aquest motiu, mentre treballés, l'òrgan hauria d'estar informat pel govern espanyol de les iniciatives amb incidència autonòmica, especialment les dirigides a la revisió del sistema de finançament i dels acords del Consell de Política Fiscal i Financera.

stats