Política 23/06/2016

De Alfonso: "Que tiri la primera pedra qui estigui lliure de conspirar"

La comissió d'Afers Institucionals de la cambra catalana inicia avui el procés de destitució del director de l'Oficina Antifrau de Catalunya. Amb un to bel·ligerant, De Alfonso nega les acusacions dels partits. "Sotmetre’m a un jutge sumaríssim és un acte d’hipocresia", etziba als diputats

Laia Vicens / Joan Serra Carné
6 min
"Ahir hagués dimitit": Daniel de Alfonso al Parlament, en 10 frases

BarcelonaLa comissió d'Afers Institucionals del Parlament inicia aquest dijous el procés de destitució del director de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), Daniel de Alfonso, després que el magistrat hagi aparegut en diverses gravacions difoses pel diari Público conspirant amb el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, per criminalitzar les forces de l'independentisme, ERC i CDC. De Alfonso ha comparegut a la comissió d'Afers Institucionals, on les forces representades a la cambra llevat del PP –Junts pel Sí, el PSC, Catalunya Sí que es Pot, Ciutadans i la CUP– han censurat l'actuació del director d'Antifrau.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De Alfonso ha utilitzat un to bel·ligerant en la seva intervenció, que ha començat referint-se a si mateix en tercera persona. El director d'Antifrau, que s'ha expressat en castellà i ha agraït la "cortesia dels diputats" –esperava intervencions "canines", ha dit–, no només no s'ha penedit de la seva actuació sinó que a més s'ha presentat com a víctima de l'escàndol. "Sotmetre’m a un judici sumaríssim és un acte d’hipocresia", ha afirmat al Parlament. "Si de veritat em coneguessin, mai m’haurien dit aquestes barbaritats", ha exposat als grups parlamentaris que han demanat la seva dimissió, a qui ha acusat de verbalitzar "calúmnies i injúries" contra ell. "Que tiri la primera pedra qui estigui lliure de conspirar", ha expressat. De Alfonso ha estat contundent: "Jo no faig política".

El director d'Antifrau ha negat haver comès cap il·legalitat i, en canvi, ha qüestionat la determinació dels diputats del Parlament en la lluita contra la corrupció. "El que es pot estudiar és la violació del dret a la intimitat, i algú haurà de respondre. Vostès haurien d’haver posat la seva atenció en això. En canvi, han posat el focus en gravacions que s’han aconseguit de forma delictiva", ha detallat.

De Alfonso ha denunciat que fa temps que sap que el vigilen. Així, ha explicat que s'ha hagut de canviar el mòbil diverses vegades, que ha fet una "escombrada" al seu cotxe per trobar micròfons i que ahir mateix va trobar-se l'alarma de casa seva desconnectada.

En una intervenció que ha llegit, De Alfonso ha demanat als diputats que no l'apartin del càrrec, perquè el seu cessament com a "incomodíssim director" debilitaria l'Oficina Antifrau. Abans que De Alfonso defensés la seva actuació, els grups han argumentat els motius per destituir el director d'Antifrau. El PP ha estat l'únic que no ha exigit cessar-lo del càrrec.

PSC

"Estiri la manta"

Des del PSC, el diputat Ferran Pedret ha acusat el magistrat de fer servir "l'estratègia del calamar", per veure si "el núvol de brutícia ens distreu del fons de l'assumpte". El socialista, però, ha avisat que "cap context justifica el contingut" de les converses, perquè el diàleg evidencia que "s'ha posat en risc el crèdit de les institucions". Pedret ha animat De Alfonso a "anar a la fiscalia o al jutge" si sap qui ha ordenat les gravacions. "Si en té informació, estiri la manta, porti tot el que tingui davant de la justícia", ha dit. "A qui beneficia la filtració, a nivell electoral? Acaben de fer la campanya a les forces independentistes, a les quals volien perjudicar", ha sentenciat Pedret.

Catalunya Sí que es Pot

"No només ha estat deslleial al Parlament, també té connotacions delictives"

El cap de files de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, ha qualificat el cas Fernández Díaz com un dels "episodis més sòrdids" de la política espanyola i que hauria d'haver provocat "dimissions en bloc i la caiguda del govern". "Tenim al capdavant del ministeri de l'Interior un provocador", ha dit, qualificant les actituds de Fernández Díaz de "predemocràtiques". Rabell ha denunciat que De Alfonso i el ministre organitzessin una conspiració per "destruir rivals polítics". "No només ha estat deslleial al Parlament, sinó que també té connotacions delictives", ha afirmat Rabell, que ha demanat la dimissió o el cessament de De Alfonso perquè "com més temps està al càrrec, menys credibilitat té l'Oficina".

PP

"El que és il·legal és gravar una conversa privada"

El portaveu del PP al Parlament, Santi Rodríguez, ha emmarcat la compareixença de De Alfonso i l'escàndol amb el ministre de l'Interior a la campanya electoral. Provant d'allunyar el contingut de les converses del centre del debat, Rodríguez ha condemnat "enèrgicament" la gravació "il·legal" d'una conversa privada. "No classificarem els càrrecs en funció de si són del nostres o dels altres, valorarem el seu càrrec en funció del seu treball", ha afirmat.

CUP

"S’ha fet frau a la democràcia"

La diputada Anna Gabriel ha lamentat que, en la relació amb els grups parlamentaris en l'exercici del seu càrrec, De Alfonso parlés de "separació de poders". Gabriel s'ha preguntat si l'Oficina Antifrau "treballa per la transparència, i contra la corrupció i el frau" o "som davant d'una raó d'Estat". "Vostè ha de retre comptes al Parlament, no al ministre de l’Interior", ha exposat la diputada cupaire, que ha subratllat que "s’estan utilitzant els poders públics com a ariet polític". "Les institucions públiques estan servint als interessos de classe i als interessos d’Estat", ha afegit Gabriel. "Es diu que no hi ha base legal per a la seva revocació. Nosaltres entenem que sí. El que hi ha és una base ètica. Ha perdut la credibilitat que exigeix l’exercici del seu càrrec", ha detallat la diputada de la CUP. La formació anticapitalista ha raonat que de les converses se n'extreu la conclusió que "s'ha fet frau a la democràcia".

Junts pel Sí

"Deixem de reconèixer Fernández Díaz com a ministre i a vostè com a director de l'OAC"

"Deixem de reconèixer Fernández Díaz com a ministre i a vostè com a director de l'Oficina Antifrau". Així ho ha dit el diputat de Junts pel Sí David Bonvehí, argumentant que el cas de les gravacions és un "atemptat a l'Estat de dret" i la constatació que les clavegueres de l'Estat no només "ataquen" l'independentisme sinó també la democràcia i el qui pensa diferent. "No podem acceptar que el ministre de l'Interior digui que està ofès ni que vostè digui que no hi ha motius per la destitució", ha dit Bonvehí, que ha demanat a De Alfonso que dimiteixi per ètica i per haver fet política –i vulnerar la separació de poders.

Comunicat previ: De Alfonso defensa la seva permanència al càrrec

El magistrat ja va avançar dimecres que es defensaria, i així ho ha reiterat en un comunicat que ha enviat als mitjans poc abans de comparèixer al Parlament. En l'escrit, De Alfonso nega haver comès pràctiques reprovables i assegura que vol seguir en el seu càrrec per lluitar contra la corrupció "des de la imparcialitat i independència". El director d'Antifrau ja va expressar dimecres que, al seu parer, "no hi ha base legal" per ser destituït. En unes declaracions a l'agència Efe, De Alfonso advertia, a més, que portaria als tribunals la seva destitució si el Parlament l'aprovava, un tràmit de revocació que la cambra ja ha iniciat amb la petició d'explicacions per l'escàndol de les converses amb Fernández Díaz. L'última remesa de gravacions, molt més explícites, evidencien que el ministre de l'Interior va pressionar el director d'Antifrau per publicar informacions sobre Felip Puig i Francesc Homs poc abans del 9-N.

Després que dimecres ja negués l'existència de "base legal" per destituir-lo i prometés recórrer als tribunals el seu probable cessament, el director de l'OAC ha denunciat aquest dijous una "intensa campanya de desprestigi" contra ell i l'OAC. De fet, ha assenyalat que està acostumat a la pressió política, institucional i social a nivell públic i personal, i que entén encara que no comparteix que el seu càrrec "és susceptible de veure's afectat per campanyes orquestrades des de la demagògia".

Sobre les gravacions de les seves trobades amb Fernández Díaz, el magistrat diu que se'n poden fer interpretacions interessades i partidistes, especialment en "la singularitat d'aquests dies" de campanya electoral. Deixa clar, a més, que res del que s'ha reproduït en aquestes gravacions delictives ha "afavorit ni perjudicat cap grup polític". "Em reafirmo que les nostres pràctiques, les nostres trobades i els nostres contactes sempre tenen un objectiu lligat directament amb la nostra missió i ho fem amb estricte compliment de la legalitat", conclou al comunicat.

El procés per cessar De Alfonso s'iniciarà aquest dijous, però la seva destitució no es votarà fins, previsiblement, el ple del 29 de juliol. Per cessar De Alfonso, cal que el Parlament ho aprovi per una majoria de tres cinquenes parts al Parlament (en primera votació), o bé fer-ho per majoria absoluta en una segona votació. Dimecres tots els partits (menys el PP) van coincidir a demanar-ne el cessament, així que el més probable és que s’assoleixi la majoria necessària per apartar-lo.

stats