Acció exterior

Aliança de Catalunya amb 12 regions del Mediterrani per fer front a l'emergència climàtica

Els membres de la Macroregió Mediterrània es reuneixen a la Generalitat i demanen formalitzar la creació de l'organisme

2 min
Imatge dels membres de la Macroregió Mediterrània reunits aquest divendres al Palau de la Generalitat

BarcelonaEl Govern ha volgut donar un impuls a la creació de la Macroregió Mediterrània, que agrupa governs de diverses regions de la Mediterrània amb l'objectiu d'unir esforços per abordar qüestions com el canvi climàtic. Catalunya està liderant la iniciativa i aquest divendres, al Palau de la Generalitat, s'hi han reunit representants de fins a 12 governs de 6 estats, a més d'organismes internacionals com la Comissió Europea o el Parlament Europeu. En una declaració conjunta, els participants de la trobada han coincidit a demanar iniciar el "procés formal" per crear la Macroregió Mediterrània. Així, han acordat demanar als estats membres del Consell de la Unió Europea, i en especial a l'actual presidència –que ostenta Espanya–, que encarreguin a la Comissió Europea crear "una Estratègia Integrada de la UE per a la regió Mediterrània, Eusmed". També l'insten a "consultar tots els agents implicats" per definir el seu pla d'acció.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ha verbalitzat aquesta petició el mateix president de la Generalitat, Pere Aragonès, en una compareixença abans de la reunió. "Hem d'alinear objectius i forces. Per això, proposo fer un pas endavant amb la firma conjunta d'aquesta declaració per a la Macroregió i proposar-la formalment a les institucions europees. Hem de posar la Mediterrània a l'agenda europea", ha afirmat. "La prioritat de la Macroregió és la lluita contra el canvi climàtic", ha afegit. El cap de l'executiu català ha defensat la Macroregió com un "projecte estratègic" per "acostar Europa i el Mediterrani". "Per sumar potencialitats mútues i encarar reptes compartits", ha afegit. Reptes com el "demogràfic, l'econòmic, el polític i el tecnològic", ha dit, a més de l'emergència climàtica. En aquest sentit, ha recordat que la Mediterrània és un dels punts més calents, perquè "s'escalfa un 20% més ràpid que la resta del planeta".

Pere Aragonès i Meritxell Serret encapçalen la reunió de la Macroregió Mediterrània aquest divendres

En la trobada d'aquest divendres hi han participat representants de Barcelona, Calàbria, Tirana, Shkodër, Tànger, la regió Tànger-Tetuan-Al-Hoceima, Creta, el Consell Regional Oriental del Marroc, la regió occidental de Grècia, la regió Sud-Provença-Alps-Costa Blava, l'Emília-Romanya, Còrsega, Occitània, Montpeller, la Bretanya i el Parlament libanès. A més, també hi han assistit el secretari d'estat per a la Unió Europea, Pascual Ignacio Navarro; el president de la Comissió de Desenvolupament Regional (REGI) al Parlament Europeu, Younous Omarjee; el membre de l'Eurocambra François Alfonsi (Verds/ALE), i també la vicepresidenta d’Afers Exteriors del Comitè Econòmic i Social Europeu, Maria Helena de Felipe Lehtonen.

stats