Política 07/10/2019

Ana Pastor, número dos de Casado a les eleccions del 10-N

El líder popular aposta per recuperar el centre i posar l'economia al centre del seu discurs

Ara
4 min
Els diputats del PP Ana Pastor, García Egea i Pablo Casado, dimarts durant la sessió del Congrés.

BarcelonaL'exministra i expresidenta del Congrés Ana Pastor, una de les persones de màxima confiança de Mariano Rajoy, serà la número dos de Pablo Casado per la circumscripció de Madrid en les eleccions generals del pròxim 10 de novembre, segons han informat a Europa Press fonts populars. Pastor, que va encapçalar la llista del PP per Pontevedra en els comicis del 28 d'abril, desplaça d'aquesta manera Adolfo Suárez Illana, que previsiblement ocuparà el lloc número tres d'aquesta llista. Aquest dilluns es reunirà el comitè electoral provincial madrileny per aprovar la candidatura completa i després està prevista una reunió del Comitè Electoral Nacional del PP per ratificar les llistes del partit a tot Espanya al Congrés i al Senat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Casado ha reivindicat en una dura entrevista de Federico Losantos a EsRadio els anys de Pastor al capdavant de ministeris d'Aznar i Rajoy, dos president dels quals ha remarcat que se sent "molt orgullós" per igual. També ha elogiat el paper d'Elvira Rodríguez com a ministra de Foment amb Aznar i el de Tejerina com a ministra d'Agricultura, que aniran, respectivament, de número dos i cinc a la llista del PP per Madrid.

Així, reivindicant Rajoy en una ràdio d'extrema dreta partidària de més mà dura contra Catalunya, Casado ha justificat el gir al centre amb aquests nous fitxatges i ha tornat a posar al centre del seu discurs l'economia. "Hem d'anticipar una crisis perquè no ens passi com el 1996 i el 2011. Tinc les coses molt clares amb el tema econòmic: rebaixar l'impost de societats i l'IRPF", ha afirmat.

D'altra banda, el líder conservador ha acusat al president del govern en funcions, Pedro Sánchez, de fer proclames en mítings contra Catalunya però que, a l'hora de veritat, no fa res. Casado ha reiterat que el seu partit vol intervenir en les finances de la Generalitat, acabar amb el Diplocat, l'adoctrinament a l'Educació, i dos tipus de règims penitenciaris que, segons ell, beneficien als presos polítics, i amb mitjans de comunicació públics de Catalunya.

Pastor, ministra amb Aznar i Rajoy

Ana Pastor Julián (Cubillos, Zamora, 1957) és metge, però ha passat bona part de la seva vida dedicada a la política. En el seu segon mandat, José María Aznar la va designar ministra de Sanitat i Consum (2002-2004) i després Mariano Rajoy la va nomenar el 2011 ministra de Foment, un lloc que va ocupar fins al 2016. Després dels comicis del juny d'aquest any, Rajoy la va proposar com a presidenta de la cambra baixa, un lloc que va ocupar fins a les generals d'abril del 2019, després de les quals va ser substituïda per la socialista Meritxell Batet.

Pel que fa a la la llista a Barcelona, Cayetana Álvarez de Toledo repetirà com a candidata. Segons ha confirmat el partit en un comunicat, Jordi Roca i Dante Pérez –l'exalcalde de Gimenells que va deixar el PSC– encapçalaran la llista popular a Tarragona i Lleida, respectivament, tal com ho van fer per als comicis del 28-A. A part, la formació ha anunciat que el regidor de Calonge Alberto Mas rellevarà Sergio Santamaría com a cap de llista per Girona. L'exdelegada del govern espanyol a Catalunya María de los Llanos de Luna serà la número 2 a la llista del PP per Barcelona, en susbtitució de Joan López Alegre. Els números u del PP al Senat seran Manuel Buenaño per Barcelona, José Juan Acero per Tarragona, Maria Àngels Olmedo per Girona i Miguel Ángel Balao per Lleida.

Molts canvis a la candidatura madrilenya

La candidatura madrilenya que encapçala el mateix Pablo Casado és la que patirà més canvis davant els comicis del 10 de novembre, atès que és la que més buits té per renúncies o per canvi de destinació. Cal tenir en compte, a més, que en les generals del 28 d'abril passat Ciutadans va superar el PP a la Comunitat de Madrid. D'aquesta llista formava part en el quart lloc Daniel Lacalle –que va renunciar al seu escó al maig, tot i que segueix com 'guru' econòmic del PP– i Andrea Levy, que es va incorporar com a regidora de Cultura a l'Ajuntament de Madrid. La marxa de Lacalle i Levy va permetre que corregués la llista al Congrés i entressin com a diputats José Ignacio Echaniz i Mari Mar Blanco, que anaven en els llocs vuitè i novè. Caldrà veure si Génova els manté en aquestes mateixes places.

Es preveu que repeteixin Ana Beltrán, presidenta del PP de Navarra i que va concórrer com a número cinc, i Antonio González Terol, que va ser al 7, però pot ser que no en els mateixos llocs. Tots dos formen part de l'actual cúpula del PP com a vicesecretària d'Organització i vicesecretari territorial, respectivament. Casado també ha de cobrir el buit del seu excap de gabinet, Javier Fernández Lasquetty, que va concórrer en el desè lloc per Madrid i que s'ha incorporat com a conseller d'Hisenda al govern madrileny que presideix Isabel Díaz Ayuso. El mateix passa amb el torero Miguel Abellán, que no va aconseguir escó (anava a la plaça 12) i ara ha estat nomenat nou director gerent del Centre d'Assumptes Taurins de Madrid.

A les files del PP donen per fet que entrarà a la llista madrilenya l'exsecretari d'Estat Gabriel Elorriaga, que aquest estiu va ser nomenat per Álvarez de Toledo com a cap d'assessoria del grup popular. També es preveu l'ascens de Carlos Aragonés, exdiputat i excap de gabinet d'Aznar, que va concórrer fa sis mesos com a número 11. El número tres de la llista del PP per Madrid al Congrés el va ocupar la tertuliana, politòloga i professora universitària Edurne Uriarte, que també veurà desplaçada la seva posició amb l'arribada d'Ana Pastor i Suárez Illana al segon i tercer lloc de la llista.

stats