L'ANC insta ERC, JxCat i la CUP a fer un Govern de concentració nacional per culminar la independència

"Utilitzem aquesta majoria del 52% quan sigui necessària", ha reclamat la presidenta de l'entitat, Elisenda Paluzie

Xavi Tedó
2 min
Milers de persones s'han aplegat aquest diumenge a l'acte de l'ANC a Barcelona

L'ANC ha reclamat a ERC, JxCat i la CUP que arribin a un acord ja per configurar un Govern independentista que treballi per fer efectiu el dret a l'autodeterminació després d'aconseguir gairebé el 52% dels vots a les eleccions del 14-F. En un acte que ha aplegat a la plaça de Catalunya de Barcelona unes tres mil persones segons la Guàrdia Urbana i deu mil segons els organitzadors, la presidenta de l'entitat, Elisenda Paluzie, ha destacat que "la victòria de l'independentisme ha sigut clara i contundent" i ha deixat clar que el resultat de les urnes "legitima" l'opció de fer la independència. "Que no ens tornin a dir que no som majoria!", ha dit la màxima dirigent de l'entitat en un discurs molt abrandat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No es pot malbaratar el resultat, només un Govern de concentració independentista permetrà avançar cap a la independència", ha dit, abans d'exigir als partits que recuperin "la iniciativa política". "Ens cal un Govern que sàpiga trobar els consensos, com són un referèndum i l'amnistia, però hem de mirar la realitat de cara perquè l'Estat no els concedirà i caldrà proclamar la independència i que aquest cop ens porti a la llibertat", ha dit. "Utilitzem aquesta majoria quan sigui necessària", ha deixat anar enmig d'una gran ovació dels assistents, que en diversos moments, tot i els reiterats avisos de l'organització, no respectaven la distància de seguretat.

Prèviament, diferents personalitats de la societat civil han llegit el manifest que insta les tres forces independentistes a actuar "amb sentit d’estat" i a treballar "per conformar un executiu independentista fort". L'entitat considera que només un executiu "de concentració nacional permetrà fer front els continus atacs de l’estat espanyol". "El poble ha complert. Ara toca als electes actuar en justa correspondència amb la voluntat de la ciutadania expressada a les urnes", afegeix el text.

En aquest sentit, el text insta els tres partits a assumir "les desobediències necessàries" i subratlla que tindran el suport d’un moviment civil que estarà al seu costat "en els diferents fronts de confrontació". "Som conscients que les estratègies per assolir la independència són diferents. Tanmateix, l’objectiu és comú i, per tant, cal que les tres candidatures independentistes busquin els consensos necessaris i avantposin els interessos de país als de partit", remarca el manifest per treure ferro a les divergències existents.

Tot i que l'entitat va aprovar en l'última assemblea reclamar que s'aixequi la DUI en cas de superar el 50% dels vots a les eleccions, el manifest advoca per "culminar el procés d’independència com més aviat millor", sense demanar que es proclami la independència de manera immediata un cop es constitueixi el nou Govern.

stats