Estrena
Política 17/03/2023

Andalusia obre una delegació a Catalunya en ple passeig de Gràcia

Moreno qüestiona el cost de les oficines de la Generalitat a l'Exterior mentre obre una seu a Barcelona

Clàudia Anastasi Balsera
2 min
Juanma Moreno Bonilla, Enric Millo i Esperanza Garcia a la inauguració de la delegació d'Andalusia a Catalunya

BarcelonaLa Junta d'Andalusia no s'està de res i ha optat pel passeig de Gràcia de Barcelona per obrir la primera delegació a Catalunya. L'oficina, que entrarà en funcionament al setembre, va ser una promesa del president andalús, Juan Manuel Moreno Bonilla, que aquest divendres ha viatjat a la capital catalana per inaugurar la nova seu, situada en una de les artèries principals de la ciutat i un dels carrers més cars d'Espanya per instal·lar-s'hi. En concret, la delegació se situa al número 21 del passeig de Gràcia, a l'edifici de la Unión y el Fénix, on ocupa un espai de coworking i que es preveu que sigui "una àmplia i sòlida representació del govern d'Andalusia a Catalunya".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons dades de la consultora Savills, el preu d'una oficina en aquesta zona ronda els 27,50 euros per metro quadrat. Un alt cost que, tanmateix, no ha estat impediment perquè Moreno qüestionés les delegacions de la Generalitat a l'exterior afirmant que el "model andalús és més barat per al contribuent, més eficient i més lleial institucionalment". Segons el president andalús, la Generalitat i la Junta tenen "conceptes diferents de la representació a l'exterior" perquè Andalusia opta per les sinergies amb l'Estat. A la inauguració de la nova delegació andalusa també hi han assistit l'exdelegat del govern espanyol a Catalunya i ara secretari general d'Acció Exterior, Unió Europea i Cooperació de la Junta d'Andalusia, Enric Millo, així com l'exdiputada del PP al Parlament Esperanza García, que serà la nova delegada d'Andalusia a Catalunya. A més de García, a la delegació hi treballaran dues persones més.

Moreno ja va anunciar l'any 2020 la intenció d'obrir una delegació a Barcelona, i ara l'obertura es duu a terme amb l'objectiu de crear punts de trobada en diversos àmbits, entre els quals el comercial, l'econòmic i l'empresarial. El president andalús ha dit que la delegació és un espai perquè "els empresaris tinguin l'oportunitat d'intercanviar experiències i d'invertir en tots dos territoris en benefici mutu" i ha afegit que Andalusia és un atractiu d'inversió a causa de la menor pressió fiscal i que per aquest motiu hi pot haver empreses catalanes que vulguin anar a Andalusia. També ha fet menció de l'oportunitat que suposa una aliança entre les comunitats que representen el segon (Catalunya) i tercer (Andalusia) llocs pel que fa al PIB.

Sense al·lusions a la captació d'empreses

Aquest cop, però, Moreno s'ha estalviat cap comentari al voltant de la seva voluntat de captar empreses catalanes perquè es traslladin a Andalusia. El setembre passat, el president de la Junta d'Andalusia va protagonitzar una topada amb la Generalitat per la seva crida als empresaris catalans a marxar de Catalunya. "A Catalunya hi ha impost de successions, aquí no; a Catalunya hi ha impost de patrimoni, aquí no; i a més aquí no ens independitzarem mai, perquè som part orgullosa d'Espanya. Aquí tenen la seva terra", va afirmar Moreno aleshores durant l'anunci del seu govern de la supressió de l'impost de patrimoni i d'una nova rebaixa de l'IRPF.

stats