Política 22/01/2015

Els banquers andorrans es neguen a comparèixer pel cas Pujol a la comissió d'investigació del Parlament

Els directius de BPA i Andbank rebutgen presentar-se al Parlament al·legant ser ciutadans d'un altre país

Acn
2 min
El president de la CUP, David Fernández, i la coordinadora de Xnet, Simona Levi, preparen la presentació del grup de treball al Parlament / ACN

BarcelonaLa comissió d'investigació sobre el frau i la corrupció es quedarà sense escoltar els directius dels bancs andorrans en què la família Pujol guardava part de la seva fortuna. Els presidents de la Banca Privada d'Andorra (BPA), Higini i Ramon Cierco, el president d'Andbank, Manel Cerqueda, i el conseller delegat d'Andbank, J.C., han rebutjat la citació del Parlament per comparèixer el proper 26 de gener. Tots quatre recorden que la seva nacionalitat andorrana els eximeix de donar explicacions a la cambra catalana. "Tenen és un escut legal: la seva condició nacional andorrana no els obliga a comparèixer", ha lamentar aquest dijous el president de la comissió, David Fernández.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els quatre banquers van fer arribar les cartes a Fernández la setmana passada i, a més, de la nacionalitat andorrana, van adduir "impediments legals". "S'han negat a comparèixer. Han adduït impediments legals, però és mentida. El que tenen és un escut legal: la seva condició nacional andorrana no els obliga a comparèixer", ha opinat Fernández durant la roda de premsa de presentació del nou grup de treball contra la corrupció creat per la CUP i altres activistes.

L'ordre del dia de la sessió del proper dilluns ha quedat modificat per força (havien de comparèixer els quatre banquers). Fernández ha explicat que finalment els diputats escoltaran l'extinent de la Guàrdia Civil i exresponsable de la duana espanyola amb Andorra, José Matas Zapata. Dilluns també es debatrà la possibilitat de canviar el pla de treball de la comissió per adequar-lo a la prematura dissolució del Parlament, un cop el president de la Generalitat ha mostrat la seva voluntat de convocar eleccions per al proper 27 de setembre. La negativa a comparèixer dels banquers andorrans també ha tingut una altra conseqüència. Segons ha explicat Fernández, la comissió ja ha cursat la sol·licitud de col·laboració a EUROFISC, l'organisme europeu de lluita contra el frau fiscal per investigar i rastrejar tots l moviments financers i duaners de les empreses vinculades a la trama investigada.

ICV-EUiA reclama que la comissió d'investigació se centri en el cas Pujol

El diputat i portaveu d’ICV-EUiA en la comissió d’investigació de frau fiscal, Marc Vidal, ha demanat per carta a Fernàndez que la comissió se centri el cas Pujol per poder aprovar unes primeres conclusions abans d’acabar-se la legislatura i que siguin discutides i aprovades pel darrer ple de la legislatura, a finals de juliol.

Per això, Vidal demana una reordenació del calendari per acabar d’incorporar les compareixences necessàries previstes sobre el cas Pujol i deixar la resta per la pròxima legislatura. "El que el nostre grup no voldria és incrementar el nombre de compareixences setmanal de manera que no fos possible fer un treball raonable amb elles per excés", explica el diputat en la missiva.

stats