BALANCES FISCALS
Política 23/07/2014

Les balances fiscals de l'Estat situen Catalunya en la mitjana de finançament autonòmic

Els càlculs d'Ángel de la Fuente reflectirien també que Madrid tampoc no estaria infrafinançada, mentre que el País Valencià sí que rebria menys recursos dels que li pertocarien, segons l''Abc'. El govern espanyol les presenta aquest matí de dimecres

Ara
2 min

BarcelonaEl govern espanyol presenta aquest matí de dimecres les seves balances fiscals, llargament reivindicades per algunes comunitats autònomes, com Catalunya. Tanmateix, l''Abc' ha avançat aquest dimarts que les dades reflectiran que la Generalitat o la Comunitat de Madrid –que també reivindica un nou model de finançament– no estan infrafinançades. Així, segons l'ideòleg del nou mètode de càlcul, Ángel de la Fuente, "no hi haurà grans sorpreses respecte a les dades que es desprenien de l'anàlisi de finançament de les comunitats autònomes de règim comú, que, ja el 2011, mostrava que hi havia regions mal finançades i que Catalunya i Madrid estan finançades com la mitjana de la resta de comunitats, segons la ràtio de competències homogènies per habitant ajustada el 2011".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, segons explica De la Fuente a l''Abc', "en les balances fiscals que s'han realitzat amb criteri de caixa d'acord amb les dades del 2011 es manté que des del punt de vista tècnic l'actual sistema de finançament regional és injust, perquè en el sistema de règim comú hi ha una diferència de fins a 30 punts en el nivell de finançament entre les [comunitats autònomes] que estan més ben finançades, que serien Cantàbria i la Rioja, amb 120 punts, amb una mitjana de 100, i el País Valencià, que estaria en un nivell 92". Una diferència que seria pitjor si en el càlcul s'hi incloguessin el País Basc i Navarra, fora del règim comú.

Així, el ministeri d'Hisenda rebutja les crítiques pel repartiment de recursos que fan Catalunya i Madrid, però, en canvi, reconeixeria el greuge del País Valencià i, en menor mesura, Múrcia.

La presentació de les balances tindrà lloc al ministeri d'Hisenda i anirà a càrrec d'Ángel de la Fuente.

L'última publicació es va fer el 2008, quan governava el PSOE, i es van aportar dades de l'any 2005. Les balances de llavors van reflectir que Catalunya, les Balears i la Comunitat de Madrid aportaven més del que rebien.

stats