Any i mig de presó per a un militant d’Arran per lesions a un mosso en el talls de la Meridiana

Arran i Alerta Solidària apressen la Generalitat a retirar totes les acusacions contra manifestants

Jordi Ribalaygue
2 min
El tall de Meridiana Resisteix en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl jutjat penal número 16 de Barcelona ha condemnat un militant d’Arran a un any i mig de presó per un delicte d’atemptat a l’autoritat i a pagar una multa de 360 euros per causar lesions a un mosso d’esquadra durant un dels talls en contra de l’empresonament dels dirigents independentistes a l’avinguda Meridiana de Barcelona. A més, el membre de l’organització juvenil independentista haurà de compensar l’agent amb 1.350 euros per haver-li provocat una lesió en un dit en empentar-lo i fer-lo caure, segons recull la sentència. Arran i Alerta Solidària han criticat que la Generalitat exercís d’acusació en el judici, on va elevar la petició d’indemnització a 4.609 euros. ERC i la CUP van incloure que el Govern deixi d’acusar manifestants en el pacte per investir Pere Aragonès, excepte quan “hi hagin lesions a agents acreditades amb certificat mèdic”, puntualitza el document de l’acord. 

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els fets pels quals l’acusat ha estat declarat culpable van passar el 19 d’octubre del 2019, cinc dies després de publicar-se la sentència del judici al Procés i en una de les primeres mobilitzacions a la Meridiana, on el trànsit s’ha interromput 400 dies des de aleshores. La sentència considera provat que l’acusat va empentar el mosso, que subjectava un altre manifestant perquè no travessés el cordó policial que impedia ocupar la via. La topada va fer caure l’agent, que es va donar un cop al dit contra el terra, cosa que va obligar-lo a estar 10 dies de baixa, informa l’ACN.   

La sentència afirma que el jove va “faltar al respecte i a la consideració degudes als agents”. En canvi, el manifestant va negar que agredís el policia i va sostenir que ell també va caure en l'incident, mentre que dos mossos més van ratificar el testimoni de l’agent ferit.

A través d’un comunicat, Arran i Alerta Solidària han avançat que l’acusat recorrerà la condemna a l’Audiència de Barcelona. Les dues organitzacions al·leguen que la sentència es limita a recollir el relat policial del succés i que ignora les versions del processat i d’un testimoni. Alhora, retreuen a la Generalitat un “paper actiu” per exercir l’acusació particular en causes que engloben en una “persecució judicial a l’independentisme” i en "muntatges" que atribueixen als Mossos d'Esquadra. Enmig de les negociacions enquistades per formar un nou govern, Arran i Alerta Solidària han exigit “un compromís clar contra la repressió” i la “retirada immediata” de la Generalitat “de totes les acusacions contra els moviments populars”.  

stats