Política 10/02/2021

Meridiana Resisteix desafia la prohibició de la Junta Electoral i convoca nous talls

Ciutadans celebra que els seu recurs hagi permès suspendre aquesta acció diària

i
Cesc Maideu
3 min
El tall de Meridiana Resisteix en una imatge d'arxiu

Meridiana Resisteix desafia la Junta Electoral i convoca nous talls tot i la prohibició explícita de l'àrbitre de les eleccions. Només el confinament domiciliari havia frustrat fins ara el tall de trànsit que, diàriament, convoca el col·lectiu, però la Junta Electoral Provincial de Barcelona va prohibir la setmana passada que aquesta acció es continuï fent en període electoral, després d'un recurs de Ciutadans. Segons la junta, el tall és "un acte indirectament partidista" i, per aquest motiu, la seva realització s'ha de posposar fins a l'endemà dels comicis. Així, des d'aquest dilluns el col·lectiu ja no va poder continuar amb la seva acció, ja que un fort dispositiu dels Mossos d'Esquadra ho va impedir. Tocava el tall 343, un any i mig després del primer, quan es va publicar la sentència del Tribunal Suprem contra els presos polítics. Tot i això, aquest dimecres l'associació ha difós un comunicat en què fa una crida a "seguir amb el tall", per protestar en contra de l'empresonament dels presos polítics i, ara, també en contra de la resolució de la Junta Electoral.

De fet, la Junta Electoral no només va prohibir la manifestació de la Meridiana, sinó també totes les accions diàries que es fan en diversos punts de Catalunya, totes secundades per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). Des de l'entitat sobiranista apunten que ja han presentat recursos a aquestes resolucions al·legant que no són actes electoralistes sinó "de condemna a la repressió". Tot i la prohibició, l'ANC també descriu que la majoria d'aquestes accions repartides pel territori es poden continuar fent a falta de presència policial que ho impedeixi. La que ho té més complicat és la de la Meridiana, ubicada en una artèria barcelonina.

Ciutadans ho celebra

"Era una autèntica vergonya", ha criticat aquest dimecres Inés Arrimadas, presidenta de Ciutadans, que ha celebrat que la Junta Electoral els hagi donat la raó i hagi prohibit la manifestació. Ha considerat que aquesta decisió millorarà la situació dels comerciants, que n'estaven "farts", i permetrà que els veïns de la zona puguin "prendre alguna cosa en una terrassa tranquil·lament". Això sí, un cop hagin acabat les restriccions, ja que fins ara el tall es produïa cap a les 20 hores, una franja horària en la qual l'hostaleria no pot servir ni menjar ni begudes. Sigui com sigui, la circulació de la zona no es veurà, a priori, més tallada en període electoral, un fet que el partit taronja s'ha encarregat de demostrar: l'autobús de campanya on apareix una fotografia de Salvador Illa amb un nas de Pinotxo ha tingut la funció de donar voltes per darrere del punt escollit pel partit per anunciar aquesta notícia, just a l'avinguda Meridiana. A vegades desapareixia del pla, i hi havia cops que quedava parat en algun semàfor, però sempre tornava a passar per darrere.

L'autobús de campanya de Cs que acusa Salvador Illa de mentir amb els pactes i l'il·lustra amb un nas de Pinotxo

Després d'adjudicar-se el mèrit d'haver aconseguit acabar temporalment amb el tall de la Meridiana, Arrimadas ha promès que si Ciutadans governa acabarà per sempre amb aquesta acció reivindicativa. Un debat, el de donar l'aval a la manifestació, que no és nou. Fa un any, el regidor de Seguretat de l'Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle, va enviar un informe al departament d'Interior en què demanava que es denegués el permís a la concentració diària de la Meridiana. La resposta d'Interior, mitjançant un comunicat dels Mossos, va ser rebutjar la proposta del consistori argumentant que el de manifestació "és un dret fonamental".

Què ha fet la Junta Electoral? En teoria, ha determinat que l'acte pot influir en els comicis malgrat no estar organitzat per cap de les formacions que concorren a les eleccions. La discrecionalitat de la norma fa difícil saber què s'entén per un acte partidista. Així, per exemple, la Junta Electoral no va suspendre les concentracions de Tsunami Democràtic en la jornada de reflexió abans de les eleccions generals del 10 de novembre de l'any 2019, però sí que va declarar il·legals les protestes davant les seus del PP el 2004 per exigir que el govern espanyol digués la veritat sobre l'autoria dels atemptats, que encara atribuïa a ETA. La frontera entre allò que es considera partidista i allò que no interfereix en la campanya electoral és molt fina. Abans de les eleccions a les Illes Canàries de l'any 2019, una agrupació de guarderies va haver de suspendre la seva manifestació per demanar més inversió pública en educació perquè la Junta Electoral va considerar que influïa en la campanya electoral. O abans de les primeres generals del 2019, la Plataforma por el Ferrocarril Directo Madrid-Aranda-Burgos va veure com algunes de les accions que tenien previstes van ser prohibides per la Junta Electoral també per considerar que tenien un rerefons electoral.

stats