Política 04/04/2023

Aquesta és la via del PSC per acabar amb la presidència de Laura Borràs al Parlament

ERC insta a Junts a "resoldre-ho" per no haver de sospesar la proposta dels socialistes

3 min
Laura Borràs al parlament en una imatge d'arxiu

BarcelonaFa mesos que els grups parlamentaris reclamen que s'acabi la situació d'interinitat del Parlament des que la seva presidenta, Laura Borràs, va ser suspesa de funcions el juliol del 2022. L'arribada de la condemna ha accelerat els moviments dels partits que reclamen a la líder de JxCat que dimiteixi. Davant la seva negativa, el PSC ha registrat aquest dimarts una proposició de llei per reformar el reglament de la cambra i fer possible revocar-li el càrrec. La proposta que va anunciar aquest dilluns el líder del partit, Salvador Illa, preveu que el Parlament pugui deposar el president de la cambra o qualsevol altre membre de la mesa (incloses també les meses de les comissions) per pèrdua de confiança de la majoria absoluta del ple o bé perquè hagi sortit del grup parlamentari pel qual va ser elegit diputat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La portaveu del grup parlamentari del PSC, Alícia Romero, ha explicat, després d'entrar el text a registre, que "hi ha una llacuna en el reglament en relació a l'elecció dels membres de la mesa i la seva destitució". El reglament del Parlament preveu la cobertura de vacants a la mesa, però no la destitució dels seus membres. En aquest sentit, la portaveu ha considerat "oportuna" la iniciativa perquè podria "resoldre" la situació oberta pel cas que afecta Borràs si no actua abans la Junta Electoral Central (JEC), ja que diversos grups han demanat a aquest òrgan que li retiri l'escó en execució de la condemna per inhabilitació que l'afecta. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va condemnar Borràs a quatre anys i mig de presó i tretze d'inhabilitació pel fraccionament de contractes quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). Tot i que la sentència encara no és ferma, la JEC pot reclamar que se l'aparti com a parlamentària, ja que la llei estableix que els condemnats són inelegibles des del moment en què es fa pública la sentència –i com ja ha fet en els casos de l'expresident del Govern Quim Torra i de l'exdiputat de la CUP Pau Juvillà.

Sigui com sigui, l'actuació de la JEC posa l'independentisme contra les cordes: tant ERC com la CUP consideren que és una ingerència en la sobirania del Parlament. El text que plantegen els socialistes, en canvi, consisteix en la introducció d'un nou article al reglament perquè un membre de la mesa pugui perdre el càrrec en cas que surti del seu grup parlamentari o bé dos grups parlamentaris o una cinquena part dels diputats del Parlament (27) presentin una iniciativa parlamentària per censurar-lo. Un cop admesa a tràmit la iniciativa, en sessió plenària immediatament posterior i sense que sigui necessària una "solució de continuïtat" per proveir la vacant, se'l podria apartar de l'òrgan si una majoria absoluta hi vota a favor. Tot i això, aquesta proposta no implica la retirada de l'escó.

ERC no descarta donar-hi suport

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha esperonat aquest dimarts Junts a "resoldre" en els pròxims dies la substitució de la presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs. Ha avisat que, si no ho fa, haurà de sospesar si dona suport a la llei del PSC. En una entrevista amb l'ACN, Junqueras ha recordat que quan Junts va proposar Borràs per presidir la cambra ja sabia que estava investigada i que ara correspon als juntaires "assumir-ho i decidir què volen fer". "Si decideixen avantposar els interessos d'una persona als del país, ja ho veurem", ha respost quan li han preguntat si ERC veuria bé la iniciativa del PSC. "En nosaltres trobaran un aliat per preservar les institucions", ha insistit.

En el mateix sentit, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha incrementat la pressió sobre Junts insistint que s'hauria de trobar "una solució" a "la interinitat" del Parlament, encara que no s'ha pronunciat sobre la proposta socialista. Plaja creu que "pertoca als grups polítics" trobar el desllorigador a la interinitat de la cambra, que no té presidència des que es va suspendre Borràs. A més, ha afegit que la solució ha de ser "urgent".

Exemples en altres parlaments autonòmics

Segons ha explicat Romero, la mesa veurà previsiblement la setmana vinent la proposta dels socialistes, i la junta de portaveus podria decidir portar-la al ple que se celebra del 18 al 20 d'abril. Els socialistes creuen que, si aconseguís el suport d'un grup "dels grans", com pot ser ERC, la llei es podria tramitar per lectura única. En l'exposició de motius, els socialistes exposen que hi ha altres parlaments autonòmics que preveuen expressament la possibilitat de revocar els membres de la mesa en alguns supòsits determinats, com en el cas de les Balears, el País Basc i Múrcia. El diputat i membre de la mesa Ferran Pedret creu que "és estrany" que el reglament tingui "mecanismes previstos perquè la cambra legislativa expressi la seva pèrdua de confiança en el poder executiu i, en canvi, no tingui cap mecanisme previst per fer el mateix amb l'òrgan de govern de la cambra".

stats