La nova legislatura

Aragonès adverteix que l'ampliació del Prat ha d'anar lligada a "la gestió catalana de l'aeroport"

El president només preveu aprovar els pressupostos del Govern amb la CUP i rebutja el PSC perquè "no seria coherent"

ARA
3 min
Aragonès, durant l'entrevista a l'ACN

BarcelonaL'ampliació de l'aeroport del Prat ha generat molta polèmica: En Comú Podem ha sigut molt crític amb la decisió i la CUP ha advertit el Govern que aquesta és una línia vermella per a qualsevol acord amb ells de cara als pressupostos. Les tensions també han tingut lloc internament, entre els mateixos quadres dels socis de l'executiu, JxCat i ERC, on hi ha hagut diverses veus que s'hi han posicionat en contra. En una entrevista a l'ACN, el president Pere Aragonès ho ha posat damunt la taula i ha llançat un advertiment al govern de Pedro Sánchez: que qualsevol proposta d'ampliació de la infraestructura ha d'anar lligada a la "gestió catalana de l'aeroport". "No serviria de res un augment de la capacitat del Prat, amb tots els problemes, sacrificis, l'esforç i el debat que pot comportar i afrontar, si des de Catalunya no gestionem el futur de l'aeroport", ha explicitat: "No podem assumir una infraestructura i que es gestioni des de 500 quilòmetres, i que no serveixi per als objectius marcats inicialment".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Qualsevol de les propostes de futur ha de passar per la gestió catalana de l'aeroport. És absolutament imprescindible", ha recalcat, i ha defensat que a l'acord final del Pla Director del Prat hi figuri aquesta competència. Aragonès ha insistit que la gestió ha de ser "de la societat catalana" per poder determinar l'estratègia d'aquesta "infraestructura de país" des de la Generalitat i les administracions locals fins a les entitats socials i econòmiques. "L'Estat hi pot tenir la seva participació com una administració més", ha afegit.

El debat sobre els pressupostos del 2022

D'altra banda, Aragonès ha insistit que només preveu aprovar els pressupostos del Govern per al 2022 amb el suport dels partits que n'hi van donar a la investidura, i ha argumentat que "qualsevol altre escenari no seria coherent" amb l'acord firmat amb Junts i la CUP. Així, el president rebutja un pacte amb el PSC per tirar endavant els comptes catalans, perquè, per a ell, "no seria coherent". "Volem tirar endavant els pressupostos amb els socis de la investidura: ERC, Junts i CUP", ha dit Aragonès. El cap del Govern justifica que així consta al "compromís" dels acords amb les formacions. De fet, Aragonès ha explicat que "a hores d'ara" no considera "cap altra possibilitat" que aprovar els comptes per al 2022 amb la CUP: "Si volem uns bons pressupostos, hi ha de ser", ha assegurat. Pel que fa a les crítiques dels cupaires tant pel que fa a l'ampliació del Prat com als Jocs Olímpics d'Hivern dels Pirineus, Aragonès ha replicat que això no està "inclòs" a l'acord d'investidura d'ERC amb la CUP: "Nosaltres, el que complim, són els acords en la seva literalitat".

Tot i que el PSC s'ha ofert a Aragonès per negociar els comptes, el president de la Generalitat descarta els socialistes: "No m'imagino el PSC votant uns pressupostos que apliquen el meu acord amb la CUP". El Govern vol que els pressupostos entrin en vigor l'1 de gener del 2022 perquè puguin funcionar "a ple rendiment" des del primer dia. Per això, el president vol avançar en les negociacions durant el setembre, i treballa per tancar l'acord a l'octubre.

La resposta de la CUP no s'ha fet esperar. La diputada al Parlament Laia Estrada ha advertit en una entrevista a Europa Press que hi ha perill de trencament de l'acord de governabilitat que van firmar si la seva voluntat és "estabilitzar" l'Estat i no aposta per la via de la confrontació que van pactar. "El que no farem és facilitar la governabilitat a Catalunya si el que estem fent és facilitar aquesta governabilitat perquè es faciliti la governabilitat a l'Estat. No volem ser una crossa d'aquest procés d'estabilització", ha destacat. En el mateix sentit, ha recalcat que el que van firmar "no és un acord d'estabilitat de dos anys" sinó un document que els compromet a donar estabilitat sempre que es compleixi el seu contingut.

stats