Política 21/09/2020

Aragonès afirma que estudiaria una reforma del delicte de sedició, tot i considerar-ho una "solució parcial"

El vicepresident insisteix que l'amnistia és la "millor" opció per alliberar els presos polítics

Ara
2 min
El vicepresident Pere Aragonès

BarcelonaEl vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat aquest dilluns que estudiaria una reforma del delicte de sedició en el Codi Penal, tot i que ho considera una solució "parcial" per alliberar els presos polítics. "Si es plantegen modificar el Codi Penal és perquè reconeixen que la sentència és injusta", ha dit en declaracions a Ràdio 4, on ha insistit en la llei d'amnistia com "la millor" opció.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sense aquesta amnistia, ha advertit, "qualsevol solució serà parcial o quedarà en mans dels jutges". El vicepresident ha fet aquestes declaracions davant la possibilitat que l'executiu de Pedro Sánchez abordi aquesta reforma abans de les eleccions catalanes, que encara no tenen data. La modificació del delicte va ser un compromís anunciat pel socialista durant el seu debat d'investidura. En els últims mesos, Catalunya en Comú - Podem ha insistit a Sánchez perquè materialitzi la promesa.

Aquest cap de setmana el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, assegurava en una entrevista a Europa Press que abans de finals d'any s'abordaria la reforma i negava que estigui relacionada amb la negociació dels pressupostos. També insistia que "la doctrina jurídico-penal" la reclama de manera unànime. "Quan un veu la regulació francesa, alemanya o italiana s'adona que hem d'adequar aquestes figures més com a delictes contra l'ordre públic i menys com a atacs directes a altres institucions més altes, que sens dubte cal protegir, si bé regulant-ho d'una manera detallada", va assegurar. "No s'han de matar pardals a canonades, sobretot quan veiem que des de tots els àmbits en què ens movem, siguin doctrinals o de dret comparat, ens estan dient que això s'ha de veure, perquè és un tipus penal que no es toca des de fa dos-cents anys", va insistir el ministre.

Precisament la presidenta de Catalunya En Comú-Podem al Parlament, Jéssica Albiach, ha demanat en una entrevista a TV3 que la reforma del delicte de sedició no es supediti a la negociació dels pressupostos de l'Estat.

D'altra banda, el vicepresident Aragonès ha considerat que les declaracions de Sánchez acusant el president Quim Torra de judicialitzar el conflicte polític català "no són acceptables", en la línia de la resposta que va donar Torra al president espanyol: li va dir "tros de quòniam". Aragonès ha subratllat que qui acusa és la Fiscalia, que depèn de l'executiu de Sánchez: "Ara sembla que diu que no la controla tant", ha ironitzat a Ràdio 4 Aragonès, que ha recordat que fa un any en campanya electoral va atribuir al govern el control de la Fiscalia, tot vinculant-hi la seva promesa de fer tornar l'expresident Carles Puigdemont a Espanya per ser jutjat. Poc després es va retractar d'aquestes declaracions.

stats