Aragonès exigirà a Sánchez que compleixi amb l'informe del Consell d'Europa

Junqueras es reincorpora a la vida del partit avisant que cal seguir combatent la repressió

3 min
Aragonès, Junqueras i Vilalta aquest dilluns al consell nacional d'ERC.

Barcelona"Que Espanya compleixi amb el Consell d'Europa". Aquesta és l'exigència que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, portarà aquest dimarts al president espanyol, Pedro Sánchez, en la reunió que mantindran a la Moncloa. És refereix al contingut de l'informe aprovat la setmana passada per aquest òrgan que, entre altres qüestions, reclamava l'alliberament dels presos polítics i la retirada de les euroordres que encara pesen contra els exiliats. Aragonès ho ha explicat en una intervenció davant del consell nacional d'ERC, el primer conclave en el qual ha pogut participar el president del partit, Oriol Junqueras, des que dimecres passat va sortir de la presó.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aragonès ha exposat com es planteja la nova etapa de diàleg que començarà aquest dimarts entre la Generalitat i l'Estat. Ha anticipat que serà "una de les etapes més complexes que haurà afrontat la Generalitat en la seva història recent", però ha promès "determinació" per trobar una sortida al conflicte polític. Ell té clara quina es la solució, l'amnistia i negociar un referèndum sobre la independència de Catalunya, però també sap que el govern espanyol rebutja per ara tant una cosa com l'altra. Sigui com sigui, ha insistit que l'amnistia de tots els represaliats hauria de ser "el primer pas" per després "obrir una negociació franca i honesta amb igualtat de les parts".

Per al president de la Generalitat, no hi haurà solució possible al conflicte polític si primer no s'atura la repressió que encara hi ha, i ha recordat que, per exemple, aquest mateix dimarts el Tribunal de Comptes comunicarà una fiança milionària als 41 alts càrrecs de la Generalitat investigats per l'acció exterior del Govern entre el 2011 i el 2017. Un tribunal que, per a Aragonès, està controlat per la "dreta espanyolista" i actua, segons ell, amb la complicitat de l'esquerra espanyola, que no fa res per aturar-lo. Aquest assumpte també sortirà en la reunió amb el president del govern espanyol.

El president d'ERC, Oriol Junqueras, aquest dimecres.

"La independència és un deure"

El d'aquest dilluns ha sigut el primer consell nacional d'ERC des que el seu president, Oriol Junqueras, va sortir de la presó. A l'auditori Axa de Barcelona, una ovació per rebre'l tant a ell com a la resta de presos polítics indultats del partit: Carme Forcadell, Raül Romeva i Dolors Bassa. Junqueras tenia tantes ganes de parlar que ha anat directe al faristol. L'han hagut d'avisar que encara no era el seu torn. "Hem sortit assedegats de paraula", s'ha excusat quan per fi li ha tocat parlar. En el seu primer discurs ha recordat que, malgrat els indults que li han permès sortir de la presó, la repressió no cessa. "La repressió s'abat sobre els nostres, ara a través del jutjat 13, del jutjat 18 i del Tribunal de Comptes", ha recordat.

El diagnòstic del republicà és que aquest dilluns era un dia per estar contents –"Una mica contents", ha precisat– perquè els presos polítics com ell ja són lliures, però ha avisat que amb això no n'hi ha prou. Així, ha argumentat que encara hi ha molts represaliats per als quals cal seguir lluitant, com la secretària general del partit, Marta Rovira, exiliada a Suïssa. També ha recordat que ell segueix encausat pel Tribunal de Comptes, una causa que podria acabar amb l'embargament dels seus béns. "Ens estaran embargant la casa dels nostres fills. Cap democràcia del món es pot permetre el luxe de represaliar els fills", ha conclòs. Finalment, un missatge inequívocament partidari que el full de ruta del partit segueixi apostant per una república: "La independència és més que mai un deure davant la repressió que patim".  

stats