Partits polítics

Aragonès es postula com a candidat per "completar una segona legislatura" amb l'aval de Junqueras

El president fa pinya amb el lideratge de Junqueras al partit i assegura que escriurà "pàgines glorioses" del futur de Catalunya

3 min
Pere Aragonès i Oriol Junqueras en el consell nacional d'ERC d'aquest dissabte

BarcelonaERC ha volgut tancar el debat que s'havia instal·lat en el partit, però també en l'esfera pública, sobre qui seria el seu candidat a les pròximes eleccions catalanes, si Pere Aragonès o Oriol Junqueras. Per evitar que s'enquistés una imatge de divisió al partit, els republicans han oficialitzat l'elecció al consell nacional d'aquest dissabte: Pere Aragonès serà el candidat d'ERC als comicis que s'haurien de celebrar el febrer de l'any que ve. "Em poso a disposició per continuar amb tots vosaltres obrint camí. Per poder completar amb una segona legislatura l'obra de govern que ens hem proposat per aquests anys", ha dit el president de la Generalitat. La candidatura l'ha avalat el mateix Junqueras: "Estem convençuts que Pere Aragonès és el millor president d'aquest país i el millor candidat per presentar-se a les eleccions".

Junqueras no s'havia descartat fins ara com a possible aspirant a candidat a la presidència de la Generalitat, cosa que havia fet augmentar les especulacions al voltant d'una disputa amb Aragonès. Ara bé, la situació del líder republicà no depenia només de la seva voluntat, sinó també dels tempos a l'hora d'aplicar la llei d'amnistia perquè se li aixequés la inhabilitació. La norma està previst que vegi la llum definitiva aquesta primavera, però serà llavors quan quedarà en mans dels jutges materialitzar-la i l'independentisme preveu que n'intentin retardar al màxim l'aplicació. Al partit, de fet, hi havia dubtes que Junqueras arribés a temps i deixés d'estar inhabilitat el febrer del 2025, quan estan previstes les eleccions si Aragonès no les avança (una opció que ha descartat).

A l'espera d'obrir el procés per formalitzar la candidatura d'Aragonès, ERC ha volgut oferir una imatge d'unitat al voltant de l'actual president de la Generalitat amb Oriol Junqueras com a principal valedor. El líder republicà continuarà com a president del partit i Aragonès ha aprofitat la seva intervenció per posar-lo en valor com a actiu polític: "Estic convençut que avui uns assumim part de la feina, la de les institucions, però que en el futur hi haurà pàgines glorioses de la història del nostre país escrites per l'Oriol Junqueras".

De fet, ha inclòs també la secretària general d'ERC, Marta Rovira, en aquest futurible. Una manera de dir que, malgrat que Junqueras li doni via lliure com a candidat a la Generalitat, no li qüestiona el lideratge al capdavant del partit ni si vol assumir nous rols un cop se li aixequi la inhabilitació. "Malgrat tots els intents, ens sobreposem a la repressió. Volien acabar amb un lideratge i n'han sortit uns quants. Vull posar en valor l'actiu que suposen l'Oriol Junqueras i la Marta Rovira", ha afirmat Aragonès. La secretària general republicana també li ha donat suport en un missatge a X: "Endavant fins a la llibertat president Pere Aragonès".

Més canvis a l'executiva

En paral·lel a l'oficialització d'Aragonès com a candidat d'ERC, el consell nacional també ha aprovat canvis en l'àrea de comunicació del partit. Qui fins ara era el secretari de Mitjans de Comunicació i Difusió del Govern, Oriol Duran, assumirà la vicesecretaria general de comunicació i estratègia del partit, que fins ara pilotava el periodista Marc Colomer. El canvi, segons el partit, és per dotar d'un perfil més polític aquesta vicesecretaria per afrontar aquest any preelectoral que acaba de començar. A Duran, l'acompanyarà Cristian Agudo com a secretari de comunicació. Fins ara era el responsable de comunicació de política municipal. En paral·lel, l'exconseller Raül Romeva passa a presidir la Fundació Irla en substitució de Joan Manuel Tresserras. Romeva ja formava part de l'executiva dels republicans.

ERC aposta per Aragonès per intentar retenir la presidència de la Generalitat i amb la incògnita encara sobre si s'haurà de batre amb l'expresident Carles Puigdemont com a candidat de Junts. Qui sí que ha ratificat ja candidat és un PSC en alça que torna a dipositar tota la confiança en Salvador Illa. Precisament, el primer secretari dels socialistes ha qüestionat aquest dissabte que ERC hagi nomenat Aragonès com a candidat a un any vista de les eleccions: "El que molta gent es pregunta és, si les eleccions han de ser el febrer del 2024, per què nomenen el candidat avui?", ha preguntat des de Galícia, on el PSOE celebra la seva convenció federal. Aragonès ha deixat clar, un cop més, que no hi haurà avançament electoral. També s'ha afegit a les crítiques el portaveu de Junts, Josep Rius, que en declaracions a Ràdio 4 ha considerat un "error" que ERC "es posi en mode electoral quan tenim reptes i emergències tan importants per solucionar a Catalunya". En l’any que queda, els republicans aspiren a fer visible la seva acció de govern per disputar la batalla electoral amb el PSC i Junts.

stats