Partits polítics

ERC aposta per Pere Aragonès com a candidat a la presidència de la Generalitat

El partit celebrarà un consell nacional aquest dissabte en què està previst que intervinguin el president i Junqueras

3 min
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant l’acte de presentació del nou índex.

BarcelonaERC aposta oficialment per Pere Aragonès com a candidat a la presidència de la Generalitat. La direcció ho portarà a debat aquest dissabte al consell nacional del partit, que iniciarà el procés per ratificar-lo com a candidat, segons ha avançat El Periódico i ha confirmat l'ARA. D'aquesta manera, la formació dona per resolt el dilema que planava des de feia mesos sobre qui havia de ser el candidat dels republicans a les pròximes eleccions catalanes, si Oriol Junqueras o Pere Aragonès. A hores d'ara, el president del partit continua inhabilitat i el seu futur depenia dels temps de l'aplicació de la llei d'amnistia. Amb el consell nacional de dissabte, però, Junqueras li deixa el camí lliure a l'actual cap de l'executiu català.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els republicans aposten perquè Aragonès torni a ser el candidat després que el 2021 substituís el líder de la formació, llavors encara empresonat, i que portés ERC a la presidència de la Generalitat per primera vegada des de la Segona República. Entre els quadres del partit el debat era latent, però de cara enfora la formació assegurava que era un dilema estèril perquè en aquests moments només Aragonès podia repetir com a candidat, ja que Junqueras continua inhabilitat per l'1-O. De fet, no està clar que el líder republicà deixi d'estar-ho d'aquí un any davant la tortuosa aplicació prevista de la llei d'amnistia. Les eleccions catalanes s'haurien de celebrar el febrer de l'any que ve, si no hi ha cap avançament electoral, un escenari que Aragonès ha descartat reiteradament.

Debat intern

En el consell nacional de dissabte, que se celebrarà al Col·legi d'Arquitectes, està previst que hi intervinguin tant Pere Aragonès com Oriol Junqueras. El primer, per postular-se oficialment, i el segon per tancar files al costat del president com el seu candidat. En les últimes setmanes, el partit ha mantingut el debat intern sobre aquesta qüestió i, davant del risc que tot plegat s'anés fent gran en l'esfera pública i mediàtica i que s'abonés la tesi de divisió al partit, ERC ha decidit tallar de soca-rel qualsevol especulació sobre qui havia de ser la persona que encapçalés la candidatura dels republicans a les eleccions catalanes. Aragonès va ser la persona que el mateix Junqueras va designar com a delfí i qui havia de fer un pas endavant per liderar ERC. Tot i que Junqueras no optarà a ser president de la Generalitat, en tot cas, no deixa la política, sinó que continua sent el màxim líder orgànic del partit i continuarà pendent que se li apliqui l'amnistia.

El partit fa una aposta continuista, doncs, per disputar la presidència a Junts i també al PSC. En una enquesta recent a un any vista dels comicis catalans, l'Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS) apuntava que, entre els votants d'ERC, Aragonès no és el preferit per mantenir-se de president. El 34,1% dels enquestats que es declaraven votants republicans apostaven per Oriol Junqueras; un 19,3% per Carles Puigdemont, i un 16,5% per Pere Aragonès.

Fer visible l'acció de govern

El cap de l'executiu català té ganes de repetir com a candidat i, de fet, el seu entorn sempre explica que no dona per acabada la seva acció de govern, sinó que té ganes de seguir al capdavant de la Generalitat per tirar endavant la seva agenda. De fet, des de l'executiu volen aprofitar aquest any que queda abans de les eleccions per fer visible tota la seva acció de govern. Aragonès té encara davant diversos reptes, el primer dels quals és aprovar els pressupostos del 2024 i, en paral·lel, gestionar la greu sequera que afecta Catalunya des de fa mesos. En l'àmbit nacional, també haurà de concretar com a mínim dues propostes: com es materialitza l'acord de claredat i també quins fruits dona la taula de diàleg amb el govern espanyol.

stats