Aragonès i el president del COE aborden els Jocs d'Hivern en una reunió a Barcelona

La trobada ha sigut positiva però el Comitè Olímpic planteja els seus dubtes sobre la consulta

2 min
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant un consell executiu.

BarcelonaDesprés la polèmica de la setmana passada per la plantada del president Javier Lambán, aquest dilluns els Jocs d'Olímpics d'Hivern han tornat a marcar l'agenda de la Generalitat al més alt nivell. Aquesta vegada sense sobresalts i sense el president de l'Aragó involucrat. El president del Govern, Pere Aragonès, i el del Comitè Olímpic Espanyol (COE), Alejandro Blanco, s'han reunit al Palau de la Generalitat per parlar de la candidatura olímpica. Una cita, avançada per Efe i que ha pogut confirmar l'ARA, que ha durat trenta minuts i que les dues parts han qualificat de positiva.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La trobada s'ha produït aprofitant que Blanco ha viatjat a Barcelona per assistir a la gala del diari Mundo Deportivo. Fonts del Govern expliquen que hi ha hagut un intercanvi d'impressions sobre l'estat del projecte i la consulta ciutadana que vol fer la Generalitat perquè els ciutadans de l'Alt Pirineu i Aran validin si volen els Jocs o no. Des del Palau de la Generalitat admeten que s'ha parlat de la plantada de Lambán, però asseguren que en cap cas com a element central. "No volem entrar en polèmiques", asseguren les mateixes fonts. El Govern ha volgut transmetre a Blanco que els treballs per forjar una candidatura "sostenible i amb el consens de la ciutadania" segueixen a bon ritme i que el president català hi està implicat en primera línia.

Per al COE la reunió també ha sigut "constructiva" i ha transmès al Govern les ganes de seguir treballant, tot i que també ha formulat una advertència: el Comitè Olímpic considera que el temps per tancar els treballs de la candidatura comencen a ser ajustats. Així, fonts de l'organisme avisen que tot plegat hauria d'estar ben lligat a finals de març perquè les candidatures rivals ja comencen a tenir consolidades les seves propostes. Al COE van generar inquietud les diferències entre Lambán i la Generalitat, però aquest dilluns ha constatat que l'interès català pels Jocs és real.

La incògnita de la consulta

Un dels principals fronts oberts de la candidatura és la consulta que la Generalitat vol celebrar perquè siguin els ciutadans de les comarques que acolliran les diferents seus dels Jocs els que decideixin si volen el certamen o no. Segons fonts del COE, s'ha transmès al president la seva posició contrària que la pregunta sigui binària –és a dir, Jocs Olímpics sí o Jocs Olímpics no– i també la demanda que s'ha d'ajustar al marc legal. La Generalitat manté inalterable la seva voluntat de preguntar als ciutadans i ja va assegurar fa uns dies que la qüestió que formularà serà "clara" i la resposta que n'obtingui, "vinculant" a l'hora de decidir si hi ha Jocs o no.

La consulta no és només un element de controvèrsia de cara al COE, sinó que també ho és de portes endins a Catalunya. Segons va avançar l'ARA aquest cap de setmana, un informe encarregat per la conselleria d'Exteriors –en mans de Junts– adverteix que la Generalitat podria topar-se amb "dificultats jurídiques". Una consulta que promouria la conselleria de Presidència –en mans d'Esquerra– que assegura que s'ha de votar "sí o sí". Segons ha pogut saber l'ARA, aquesta setmana començaran les reunions a tres bandes entre Presidència, Vicepresidència i Exteriors per definir els detalls de la votació. L'equip tècnic entre la Generalitat, l'Aragó i el COE també continuarà reunint-se.

stats