Política 08/01/2021

Aragonès reclama a Sánchez ajudes directes als sectors afectats per la pandèmia

Insta el president espanyol a fer obligatori el teletreball i allargar els ERTO fins al 30 de juny

Núria Orriols Guiu
2 min
El vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Pere Aragonès, en una imatge d'arxiu

BarcelonaA mesura que es creix la tensió amb els sectors econòmics colpejats per la pandèmia, el Govern també augmenta la pressió a Madrid. Aquest divendres el vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, ha enviat una carta al govern espanyol perquè posi en marxa immediatament ajudes directes als negocis afectats per les restriccions del coronavirus i l'ha acusat de "deixadesa de funcions" davant els efectes econòmics i socials de la crisi sanitària.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aragonès assegura en la missiva que les dades de la pandèmia empitjoraran en els pròxims dies i insta la Moncloa a assumir també la "responsabilitat" d'acompanyar les mesures ja preses per la Generalitat per reduir l'activitat social (bàsicament el confinament perimetral i el tancament dels comerços no essencials el cap de setmana) i afrontar la "tercera onada" del covid-19 a Catalunya.

El vicepresident insta el govern espanyol a subvencionar directament el sector de l'hostaleria, la restauració i el comerç. "Des de Catalunya prendrem les mesures sanitàries que siguin necessàries, però han d'anar acompanyades d'ajudes econòmiques que les facin sostenibles en el temps", ha advertit.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en roda de premsa des de la Moncloa.

Segons Aragonès, la Generalitat ha establert ajudes directes per valor de 867 milions d'euros fins ara, però admet que és el govern espanyol el que recapta la major part dels impostos i té més "capacitat econòmica" per donar suport a aquests sectors. El també candidat d'Esquerra creu que les mesures preses fins ara pel govern del PSOE i Podem basades en ajudes tributàries o avals bancaris són del tot "insuficients" davant la situació actual.

ERTOs i teletreball

D'altra banda, Aragonès demana a la Moncloa que decreti l'obligatorietat del teletreball o traspassi les competències a la Generalitat perquè ho faci ella mateixa, una qüestió que ja va demanar aquest cap de setmana.

Ara per ara el Govern només pot decretar la promoció del teletreball, malgrat que aquesta qüestió va ser motiu de polèmica quan el conseller de Treball, Chakir el Homrani, va asseverar públicament que ja era obligatori per decret del govern de Catalunya.

També en l'àmbit laboral, Aragonès reclama a Sánchez que prorrogui els ERTO fins al dia 30 de juny –ara la pròrroga és fins al 31 de gener– i en millori la gestió i el pagament. "Estan provocant una situació de desprotecció en centenars de milers de famílies", conclou.

stats