Política 06/09/2020

Aragonès insta Sánchez a portar a la taula una "proposta" per a Catalunya

Calvo considera "secundari" que els comptes s'aprovin amb ERC o Cs

Ara
3 min
El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, arrivant aquest dimarts a la reunió del Consell Executiu.

BarcelonaDesprés de descartar la taula de diàleg durant el mes de juliol, el president espanyol, Pedro Sánchez, s'ha tornat a comprometre amb Esquerra a recuperar-la aquest mes de setembre a canvi de negociar els pressupostos de l'Estat per al 2021. És per això que el debat sobre què i com s'hi ha de discutir s'ha tornat a posar sobre la taula. Aquest diumenge, en una entrevista a l'agència Efe, el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha instat la Moncloa a portar una proposta per resoldre el conflicte polític a la pròxima reunió i a abandonar la "via repressiva".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El també coordinador nacional d'Esquerra assegura que és clau que la Moncloa posi sobre la taula una via per resoldre el Procés i que es pugui "contrastar" amb la dels independentistes, que defensen un "referèndum d'autodeterminació" i l'amnistia pels presos i exiliats.

Segons ha explicat Aragonès, en la reunió del mes de febrer –l'única que s'ha produït–, els representants de la Generalitat van preguntar a l'equip negociador que encapçalava Sánchez quina proposta tenia "per a aquesta majoria de ciutadans de Catalunya" que, siguin o no independentistes, "creuen que el futur de Catalunya ha de decidir-se votant a les urnes en un referèndum", però llavors no van obtenir "resposta".

La negociació dels pressupostos de l'Estat

Aragonès ha tornat a condicionar la negociació dels pressupostos de l'Estat del 2021 al fet que es compleixi l'acord d'investidura entre els republicans i el PSOE, que passava per reunir la taula de diàleg mensualment. Si es compleix el pacte, ha dit Aragonès, Esquerra estarà disposada a parlar de tot. Ara bé, ha advertit que no donarien "xecs en blanc".

I és que Esquerra té un competidor que també pot acabar sent la parella de ball de Pedro Sánchez si ells no aconsegueixen un acord: Ciutadans. Aragonès ha recalcat que "és molt diferent un pressupost orientat cap a la dreta per Cs que un pressupost progressista, socialdemòcrata i que atengui les necessitats de Catalunya, que seria l'únic pressupost en què ERC podria tenir alguna cosa a veure".

En aquest sentit, ha instat la Moncloa, però també Podem, a triar soci: "Han de decidir si volen trobar una sortida per la dreta, clarament neoliberal i poc redistributiva, de la mà de Cs, o si estan disposats a negociar una resposta a aquesta crisi per l'esquerra, redistributiva i que defensi els interessos econòmics de Catalunya".

Calvo respon a Junqueras que Sánchez preveu mantenir l’entesa amb ERC: “No hi ha canvi d’aliances"

La petició d'Aragonès, però, no sembla que interpel·li ara per ara el PSOE. Aquest mateix diumenge, la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, que parla habitualment amb Aragonès, ha considerat en una entrevista a El País que és "secundari" amb qui puguin aprovar els pressupostos mentre es puguin tirar endavant.

Calvo ha justificat la cerca de suports amb ERC i Ciutadans alhora: "Si el clima que crea la dreta és de destrucció constant i el clima de Catalunya és de volatilitat constant, un govern responsable ha de buscar suports". La líder del partit taronja, Inés Arrimadas, ja ha mostrat la seva voluntat "ferma i real" de negociar els comptes.

Per la seva banda, la presidenta del PSOE, Cristina Narbona, confia que el PP canviï la seva actitud "totalment contrària" als pressupostos generals de l'Estat. En una roda de premsa aquest diumenge, recollida per l'ACN, ha expressat que és possible l'entesa "amb totes les forces", tot i que ara hi hagi una actitud "molt poc constructiva" dels populars. També s'ha referit a les discrepàncies entre Unides Podem i Ciutadans, de qui el PSOE vol arrencar el suport per als comptes, Narbona ha dit que "ara no és moment d'apujar impostos". A parer seu, això no vol dir que res faci un esforç per reduir el frau i l'evasió fiscal.

Els populars no han tardat a respondre a les portaveus socialistes. La portaveu del Congrés, Cuca Gamarra, ha assegurat a través de Twitter que "per al PSOE tot és secundari per tal d'estar en el poder", en relació a la geometria variable. "Amb qui sigui i com sigui, a qualsevol preu. Ni una sola proposta en benefici dels espanyols", ha carregat Gamarra.

stats