Política 05/10/2016

Arrimadas, a Puigdemont: "Està tan centrat en la independència que s'oblida de gestionar Catalunya"

La líder de l'oposició i cap de files de C's demana al Govern que faci "autocrítica" i deixi de "fer-se la víctima"

Núria Orriols
3 min
Inés Arrimadas en el segon debat d'investidura / PERE VIRGILI

BarcelonaDesprés del discurs del president, Carles Puigdemont, que ha inaugurat el debat de política general reclamant els pressupostos per millorar la gestió, la líder de l'oposició, Inés Arrimadas, ha pres la paraula per esmenar el pla de Govern presentat pel cap de l'executiu. En un discurs poc abrandat i amb un to suau, la cap de files de Ciutadans ha recorregut a l'argumentari habitual de la formació d'acusar el Govern de gastar massa per a l'estat propi i no invertir en polítiques socials. "Està tan centrat en la independència que s'oblida de gestionar Catalunya", ha reblat. "Quina és la seva prioritat?" Què vol, vostè, ambaixades per al senyor [Raül] Romeva o ajudar els autònoms? Qui ho necessita més?", s'ha preguntat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons la diputada de C's, els independentistes es dediquen només a prometre una "arcàdia feliç" mentre s'obliden de l'atur, l'educació, els autònoms, la corrupció, el deute dels ajuntaments i la reforma del sistema de finançament.

En aquest sentit, Arrimadas ha retret al president que no "faci autocrítica" sobre la seva gestió i ha comparat el seu estil amb el del govern del PP a Madrid, i l'ha acusat de fer un "triomfalisme semblant al de Mariano Rajoy". Una prova, a parer de C's, que Puigdemont no té prou "sensibilitat social" a l'hora de diagnosticar la situació catalana i que el Govern "no connecta" amb la realitat de la ciutadania.

Segueix el debat de política general minut a minutArrimadas ha apostat per un Govern diferent de l'actual, que tingui un "projecte integrador" i que "busqui consensos" en lloc de "trencar ponts". Un executiu que per a ella hauria de tenir com a prioritat la reactivació econòmica, les polítiques socials i la regeneració democràtica, i no les "lleis de desconnexió". La cap de files de Ciutadans creu que el projecte principal de Puigdemont és "separar Catalunya d'Espanya" -tot i que el president gairebé no ha fet esment del full de ruta i el procés en el seu discurs- i ha assegurat que l'"eufòria" del president contrasta amb l'"emergència social" que viu la gent.

"No volem una Catalunya que es faci la víctima"

La líder de l'oposició ha retret al cap de l'executiu que, a més de no fer autocrítica de la seva gestió, es "deixi coses al calaix". Per a Arrimadas la situació no ha millorat a Catalunya en els últims anys sinó que ha empitjorat: "Hi ha més barracons que mai amb el seu Govern". En el seu torn de rèplica, Puigdemont ha negat aquest extrem i ha esgrimit que l'any 2009 n'hi havia 1063 barracons i ara 1010.

A parer de la cap de l'oposició, en lloc de revisar la seva gestió, Puigdemont s'apunta com a triomf allò que va bé i dóna la culpa del que va malament a Espanya o a la CUP per no haver aprovat els pressupostos d'enguany. "No volem una Catalunya que tot el dia es faci la víctima sinó que lideri", ha sentenciat. Per a Arrimadas no és contradictori fer "triomfalisme" i exercir el "victimisme" a la vegada, ja que creu que CDC és experta en fer dues coses alhora. "Han pactat amb el PP i després amb la CUP".

Arrimadas també ha criticat que les paraules de Puigdemont s'"assemblen molt" al discurs de l'expresident Artur Mas d'ara fa dos anys -de fet, s'ha confós més d'un cop a l'hora de dirigir-se a Puigdemont- i ha retret a l'actual cap de l'executiu que mantingui promeses antigues que encara no s'han complert.

Les propostes de resolució de C's -les demandes del partit al Govern de cara al curs polític- pivotaran entorn de la reactivació econòmica, les polítiques socials i la regeneració democràtica. Unes demandes que Puigdemont s'ha mostrat disposat a negociar en allò que pugui contribuir a solucionar els problemes de la ciutadania.

stats