Política 13/04/2015

Mas augura que l'actitud d'Espanya amb el procés canviarà "quan les coses esdevinguin reals"

Reivindica la història catalana en una entrevista a l'emissora NPR dels Estats Units i recorda que ell és el 129è president català, mentre que Obama és el 44è americà

Acn
2 min
Artur Mas en la compareixença al Palau de la Generalitat / PERE TORDERA

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, augura que l'actitud d'Espanya amb el procés canviarà "quan les coses esdevinguin reals". "És un joc tàctic, però quan la realitat arribi, estic segur que canviaran la seva actitud", ha dit en una entrevista a l'emissora de Nova York de la ràdio pública nord-americana (NPR). Ha respost així quan li han preguntat per les gestions que està fent el govern espanyol davant la UE per impedir un referèndum a Catalunya. Mas també ha aprofitat per reivindicar la història d'un país nascut a l'Edat Mitjana, i ha recordat que ell és el 129è president català, mentre que Obama és el 44è dels americans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas ha reconegut que, ara per ara, Espanya no permet que Catalunya celebri un referèndum, però ha pronosticat que aquesta actitud acabarà canviant. "No ens permeten construir un nou estat, però quan les coses es converteixin en realitat, llavors les actituds canviaran", ha apuntat. Pel que fa a la continuïtat d'una Catalunya independent dins de la UE i les amenaces espanyoles d'una possible expulsió, el president de la Generalitat ha remarcat que els catalans ja fan servir l'euro i formen part de la Unió Europea, i "no és fàcil expulsar-los". "No volem ser un país aïllat", ha assegurat. Perquè els americans puguin entendre per què Catalunya vol decidir sobre el seu futur, Mas ha reivindicat que els catalans tenen la seva cultura, la seva identitat i la seva llengua, que volen protegir, defensar i desenvolupar. Però també tenen un "profund sentit de l'autogovern", ha dit, i ha recordat que mentre que ell és el 129è president de la Generalitat, Barack Obama és només el 44è en el cas dels Estats Units. A això li ha sumat la voluntat de construir un projecte nou des del punt de vista econòmic, social i cultural, i per fer-ho, ha insistit, són necessàries eines i capacitat legal per prendre decisions. Segons Mas, americans i catalans comparteixen els mateixos valors de la "democràcia, la llibertat i l'autodeterminació".

stats