Política 02/09/2015

Mas: "No en tenia coneixement, però és que a més estic convençut que no hi havia comissions"

El president de la Generalitat assegura que Teyco va tenir més contractacions públiques per part d'ajuntaments que no eren de CiU que no pas de consistoris nacionalistes

Laia Vicens / Oriol March
2 min
El president de la Generalitat, Artur Mas, en la compareixença a la diputació permanent / PERE VIRGILI

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha negat tenir coneixement que Convergència cobrés comissions per finançar-se i, de fet, ha negat l'existència del suposat 3% que Teyco abonava a CDC a canvi d'adjudicacions d'obres públiques. "No en tenia coneixement, però és que a més estic convençut que no hi havia comissions", ha afirmat durant la seva intervenció a la diputació permanent.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas no ha amagat el seu escepticisme sobre la intencionalitat de la Guàrdia Civil i la Fiscalia dels escorcolls a les seus de CDC i la CatDem. Ha repassat alguns indicis per negar que fos una "casualitat" la data i les formes escollides per fer l'escorcoll. Per exemple, ha dit que és una actuació "promoguda" per la Fiscalia i la Guàrdia Civil, uns poders que depenen, entre altres organismes, del ministeri de l'Interior, que "no té una actuació exemplar ni de bones pràctiques" últimament, o que es va produir un mes abans del 27-S i el mateix que dia que Junts pel Sí organitzava un gran acte a l'Arc del Triomf. A més, ha afirmat que el dia abans dels escorcolls "es van avisar alguns mitjans de comunicació, que al seu torn van avisar dirigents de CDC que passaria això". "Massa casualitat perquè sigui casualitat", ha resumit.

"Em jugo el que vulguin que veuran nous muntatges a partir del 27-S"

Mas ha atribuït els escorcolls a un "muntatge" per part dels poders de l'Estat per "perseguir políticament" polítics catalans. "Em jugo el que vulguin que veuran nous muntatges abans del 27-S", ha avisat Mas. El president ha criticat que els alts estaments de l'Estat fan servir el seu poder "de manera barroera i al servei de criteris espuris".

"Anem als fets, tal com jo els conec. Parlem de l'empresa Teyco. Com altres empreses, ajuda fundacions vinculades a partits. Dins la més estricta legalitat i transparència. Teyco, com altres empreses, contracta amb administracions governades per partits del nostre país. Si revisen les adjudicacions de l'empresa en alguns anys, com és el 2009, comprovaran que aquell any va ser més contractada per ajuntaments que no eren de CiU que no pas de CiU. I si miren la contractació de la Generalitat, veuran que en el segon tripartit les adjudicacions percentuals de Teyco eren superiors a les dels últims quatre anys, amb CiU", ha assenyalat el president.

Mas ha volgut exhibir una obra de govern i una administració "transparent" després dels escorcolls a la seu de CDC i de la seva fundació, la CatDem, de divendres passat. "Catalunya ocupa la primera posició en matèria de transparència a l'Estat", ha indicat Mas en la seva compareixença a la diputació permanent del Parlament.

stats