Política 22/04/2013

Mas: "El govern espanyol serà tan dur amb el reconeixement de Kosovo com amb el dret a decidir"

El president de la Generalitat no descarta mantenir contactes discrets amb líders europeus per explicar el procés català

Ara
2 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquest dilluns des de Brussel·les que troba "més comprensió" a Europa que no pas a Madrid pel que fa a la immersió lingüística. "Aquí saben que aquest model funciona", ha apuntat Mas, que es troba de visita a la capital europea, on aquest matí s'ha reunit amb dues comissàries europees. Pel que fa al procés català, Mas ha apuntat que Catalunya va a Brussel·les "perquè se'ns conegui i es vegi que som un país seriós", per bé que avui ha anat a la capital europea per assumptes sectorials.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas ha admès aquest dilluns que en l'àmbit europeu i internacional el dret a decidir "es veu amb gran respecte" però que "la possible independència de Catalunya" genera una "certa preocupació". Mas ha advertit que "Catalunya és massa significativa i rellevant com per no tenir-la en compte" i que a la UE "li interessa donar-li estabilitat" i "no girar l'esquena a l'opinió pública majoritària dels catalans".

El líder de CiU no ha descartat que al llarg dels propers mesos mantingui "contactes discrets" amb els líders europeus per tal d'explicar-los el procés català. "De la mateixa manera que he tingut reunions discretes amb Mariano Rajoy i Alfredo Pérez Rubalcaba, també en puc tenir amb líders europeus. Això facilitaria les coses, perquè els interlocutors se sentirien més còmodes", ha apuntat. "Encara no s'han produït, però", ha puntualitzat, mentre que no ha volgut referir-se a les hipotètiques traves que hagi pogut posar l'estat espanyol als contactes diplomàtics de Mas. "Si parlés, hi hauria fresca", ha assegurat.

"M'han preguntat molt poc per la consulta", ha apuntat el president, que ha insistit que no ha tingut ocasió de parlar del tema perquè "no se m'ha inquirit a fons sobre la qüestió". "No vindré sempre a Brussel·les a parlar d'aquest tema", ha apuntat, per bé que ha assegurat que Europa "escolta" quan es parla d'estat propi encara que s'hi pugui no estar d'acord. "Costarà molt arribar a un acord amb les autoritats espanyoles, que són molt dures, per fer la consulta", ha reiterat.

Política pressupostària

Mas ha apuntat que "es pot funcionar" durant uns mesos amb la pròrroga pressupostària però ha assegurat que, "si no hi ha més remei", la pròrroga es pot mantenir durant tot l'any. Ha insistit que, en circumstàncies normals, els pressupostos s'haurien de poder aprovar abans de l'estiu.

Acord Sèrbia-Kosovo

"Em temo que el govern espanyol serà tan dur amb el reconeixement de Kosovo com amb el dret a decidir del poble de Catalunya", ha assegurat el president.

stats