Política 02/03/2015

Mas defensa a la CNBC americana que Espanya és "perfectament capaç" de sobreviure si Catalunya esdevé un estat

El president de la Generalitat sosté que al país "només" li queda el camí del 27-S perquè Madrid ha negat un referèndum

Acn
2 min
El president de la Generalitat, Artur Mas, entrevistat a la NBC / ACN

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha defensat aquest dilluns en una entrevista a la televisió nord-americana CNBC que a Catalunya "només" li queda el camí del 27-S perquè Madrid ha negat la possibilitat d'un referèndum. "Vam intentar acordar amb el govern central un referèndum sobre la independència, però van dir que no, que no hi ha res a parlar, ni a negociar, ni a acordar", ha dit Mas, que també ha lamentat que es portés al Tribunal Constitucional la llei de consultes. "Ara només tenim un camí, unes eleccions anticipades", ha dit Mas. Preguntat per l'impacte econòmic de la independència, Mas ha dit que Espanya és "perfectament capaç" de sobreviure sense Catalunya.

En una entrevista en directe després de la inauguració del Mobile World Congress des de l'estudi que la CNBC té a la fira, el president de la Generalitat ha remarcat que avui el principal debat encara no és com seria un país independent, sinó poder consultar els catalans. "No sabem si la majoria social (per la independència) existeix o no. Per això necessitem celebrar un referèndum", ha destacat. Mas ha recordat que arran de la negativa del govern espanyol de negociar un referèndum i portar la llei de consultes al TC, l'únic camí són les plebiscitàries. Segons el president de la Generalitat, el 27-S servirà "per saber l'opinió dels catalans sobre el procés català".

Preguntat per l'impacte econòmic de la independència, Mas ha indicat que com a país independent Catalunya "seria comparable a Àustria i Dinamarca", que són països amb una població similar i "espectaculars des del punt de vista econòmic". Mas ha indicat que amb la independència els catalans continuarien amb una "economia oberta", com demostra, ha dit, el Mobile World Congress, "orientada a l'exterior i amb un sistema d'innovació i recerca pioner".

Mas ha afirmat que l'economia s'està recuperant i que amb un estat propi Catalunya "tindria més diners i més capacitat legal per prendre decisions" i per ajudar a reactivar encara més el sector empresarial i crear llocs de feina. El president de la Generalitat ha assenyalat que Catalunya "pot ajudar no només Espanya, sinó tots els països del sud d'Europa" a recuperar-se de la crisi perquè és "l'economia més oberta" de la zona. "Podem fer bona feina", ha dit.

Arran d'una pregunta sobre si la independència perjudicaria l'estat espanyol a nivell econòmic i financer, Mas ha dit que "Espanya també és un país important" i que se'n sortiria bé. "Catalunya representa el 19% de l'economia espanyola, però hi ha un 80% a l'altra banda. Estic segur que Espanya és perfectament capaç de fer una bona feina a nivell econòmic en els propers anys, fins i tot si Catalunya esdevé un nou estat", ha remarcat.

stats