Política 11/04/2014

Mas, a 'Le Figaro': "Les eleccions plebiscitàries són l'escenari més probable, malauradament"

El president de la Generalitat insisteix als mitjans francesos que farà tots els possibles perquè els catalans puguin decidir el seu futur polític a les urnes. "Espanya no està acostumada a aquests desafiaments democràtics, però ha arribat l'hora", diu a l'emissora France Info

Ara
2 min
L'entrevista d'Artur Mas a l'edició impresa de 'Le Figaro' / XAVIER BERTRAL

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, adverteix aquest divendres en una entrevista al diari francès 'Le Figaro' que podria convocar unes eleccions plebiscitàries si l'Estat veta la consulta el 9-N. De fet, admet obertament que, "malauradament", són "l'escenari més probable".

"Nosaltres preparem la llei de consultes de manera que no sigui fàcil el recurs [del govern espanyol], però si aquesta llei és prohibida, quin camí quedarà als catalans? L'única via seria la de les eleccions regionals catalanes, que són necessàriament legals. Si no hi ha cap altra possibilitat, transformarem l'escrutini d'aquestes eleccions en un referèndum. Però no és el millor escenari", admet.

"És l'escenari més probable?", pregunta l'entrevistador. "És el més probable, malauradament. Si arribem a aquest punt serà la conseqüència de l'oposició radical de les autoritats espanyoles [a la consulta]", respon Mas.

Quan l'entrevistador li demana detalls sobre com es fan unes eleccions plebiscitàries, Mas explica. "Jo convocaria unes eleccions normals. ¿Però com podria impedir-se que els partits favorables al referèndum, que representen entre el 70% i el 80% de la població catalana, transformessin aquesta votació en un referèndum?", argumenta el president al diari francès.

Entrevista a l'emissora de ràdio France Info

Mas també ha parlat per a l'emissora France Info, en què ha dit que si surt el sí a la consulta s'asseurà a "negociar" amb el govern espanyol per arribar a un acord. Mas s'ha centrat, però, en el procés i ha insistit que l'important és votar per saber l'opinió de la població catalana.

El president diu un cop més que el seu objectiu és convocar la consulta per al 9 de novembre i que després del no del Congrés intentaran fer-ho dins el marc jurídic del Parlament amb la llei de consultes. "Si la llei ja està en vigor, convocaré la consulta per al 9 de novembre", ha remarcat.

Mas també creu que una gran majoria de catalans és independentista: "La meva opinió personal és que sí, però no n'estic del tot segur". Per això cal la consulta, ha afegit. "Espanya no està acostumada a aquests desafiaments democràtics, però ha arribat l'hora", conclou el president de la Generalitat.

L'entrevista per a France Info s'ha emès en directe a quarts de nou del matí, a l'hora de màxima audiència, i ha durat 10 minuts.

stats