DEBAT DE POLÍTICA GENERAL
Política 25/09/2013

"Després d'un recorregut de tres segles, les urnes són la solució": el discurs de Mas, en 10 frases

En un parlament que ha durat gairebé dues hores, el president de la Generalitat ha repassat la transició nacional i ha volgut repassar deu qüestions que funcionen i unes altres deu que no acaben d'arrencar

Oriol March
2 min
El president de la Generalitat, Artur Mas, al Parlament, amb els papers del discurs que obre el debat de política general del 2013 / EFE

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha obert aquest dimecres a la tarda el primer debat de política general de la desena legislatura amb un discurs que ha tractat quatre grans àmbits: el procés polític, la situació de les finances catalanes, el comportament de l'economia i l'estat del benestar i, finalment, la restitució de la confiança entre les institucions i la ciutadania. Aquestes són les deu frases més destacades:

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

1. "La sentència de l'Estatut, innecessària, desproporcionada i humiliant, posa fi a 100 anys d'acció catalanista basada en l'aposta per una entesa constructiva". Sobre la fallida de l'encaix català en l'Espanya de les autonomies.

2. "Des de les eleccions del 2012, on van votar més del 70% dels catalans cridats a les urnes, ja no es pot parlar de majories silencioses. Existeix una majoria sonora i serena". Sobre la majoria social del dret a decidir.

3. "L'encaix amb Espanya només és possible si Catalunya renuncia a ser un subjecte polític i si renuncia al seu projecte col·lectiu". Sobre la negativa de l'Estat a permetre la consulta.

4. "Catalunya sent afecte real per Espanya, se l'estima, però ja no confia en l'estat espanyol". Sobre la majoria a les enquestes que demana un canvi de relacions amb Espanya.

5. "Només hi ha una solució: votar. Després d'un recorregut de tres segles, les urnes són la solució". Sobre la necessitat de sotmetre a votació el futur polític de Catalunya.

6. "El país que resulti [de la consulta] l'hem de construir entre tots. Sense excepció. Qualsevol estructura política està al servei dels ciutadans". Sobre la construcció de l'estat propi.

7. "Les minories no poden ni han d'obstaculitzar el camí de les majories, sempre que aquest camí sigui democràtic i pacífic". Sobre la viabilitat del procés i el consens sobre el dret a decidir.

8. "En cada mà de la cadena humana per la independència hi havia una part de la dignitat del nostre país". Sobre el missatge de la Via Catalana que es va celebrar aquesta Diada.

9. "Existeixen sospites de corrupció i nepotisme sobre la política. Espionatge, insuficient retiment de comptes, lentitud de la justícia... Tot ha generat sentiment de desconfiança per part de la ciutadania cap a les institucions". Sobre la corrupció política.

10. "En poc més de tres anys haurem reduït un 30% les empreses públiques catalanes". Sobre la retallada a l'administració.

stats