Política 03/05/2012

Mas crida la societat a reaccionar de forma "contundent" a favor del pacte fiscal abans de negociar-lo a Madrid

Els dos presidents coincidiran aquest dijous sopant al Palau de Pedralbes però no es reuniran formalment

Oriol March
2 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha cridat aquest dijous el conjunt de la societat catalana a reaccionar de forma "contundent" a favor del pacte fiscal abans de la negociació amb el govern espanyol. Mas ha subratllat que Catalunya xoca en aquest tema contra una "paret molt alta, molt dura i molt gruixuda". "Raó de més perquè tothom entengui que ha arribat el moment, en els propers mesos, que la resposta a Catalunya ha de ser una resposta contundent, no només pot venir d'un govern o d'un Parlament, sinó del conjunt de la societat", ha argumentat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas i Rajoy coincidiran aquest dijous sopant al Palau de Pedralbes però no es reuniran formalment, segons han explicat fonts del Govern. En un dinar-col·loqui organitzat per l'Associació pel Progrés de la Direcció i Deloitte, Mas ha tornat a insistir en la necessitat que Catalunya vagi unida a reclamar el pacte fiscal a Mariano Rajoy. El president ha reconegut que els catalans xoquen en aquest tema "contra una paret molt alta, molt dura i molt gruixuda", que no vol que res canviï.

"Cal preguntar a Navarro i a Sánchez-Camacho per què no hi ha unitat pel pacte fiscal"

Mas també s'ha referit a la reclamació a Madrid d'un millor tracte fiscal per a Catalunya. Segons el president de l'executiu català, cal preguntar a Pere Navarro –primer secretari del PSC– i a Alícia Sánchez-Camacho –presidenta del PP a Catalunya– per què no hi ha acord pel pacte fiscal. "Els demano als socialistes i populars que facin com els seus homòlegs bascos i navarresos, que defensen sense fissures el concert econòmic", ha insistit Mas.

Mas ha assegurat que "si els que manen a Europa només ofeguen no aconseguirem més". En aquest sentit, Mas ha reclamat a les institucions europees que s'esforcin a explicar bé les mesures d'austeritat per tal de no desanimar la ciutadania. El cap de l'executiu ha demanat al Banc Central Europeu, reunit avui a Barcelona, i a la resta d'institucions comunitàries que "protegeixin l'euro de debò". Mas ha posat com a exemples els països nòrdics, que a la dècada dels 90 eren "pròxims al col·lapse" i se'n van sortir gràcies a una "mentalitat col·lectiva".

stats