CANVI DE CICLE
Política 26/08/2014

Junqueras insinua que no es plantejarà una llista unitària amb CDC si Mas renuncia al 9-N pel TC

Tot i això, el líder d'ERC es mostra convençut en una entrevista al 324 que "tots els que van firmar l'acord [per a la data i la pregunta de la consulta] el compliran"

Ara
2 min
Oriol Junqueras en una entrevista a TV3

BarcelonaEl president d'ERC, Oriol Junqueras, ha insinuat aquest dimarts en una entrevista al 324 que no es plantejarà una llista conjunta amb CDC per a les eleccions plebiscitàries si Artur Mas renuncia al 9-N per un veto del Tribunal Constitucional (TC). "ERC avaluarà els possibles acords futurs en funció del grau de compliment dels acords presents", ha explicat, i ha insistit en ser preguntat per la notícia avançada per l'ARA d'acord amb el fet que Mas li va traslladar la intenció d'avançar les eleccions a finals del 2014 o a principis del 2015 si els republicans s'avenien a pactar una candidatura unitària: "ERC no arribarà a acords futurs amb aquells que no compleixin amb els acords presents".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En tot cas, Junqueras ha rebutjat opinar sobre què passaria si el Govern no tragués les urnes per una suspensió del TC. "Estic convençut que tots els que van firmar l'acord [per a la data i la pregunta de la consulta] el compliran", s'ha limitat a asseverar, i ha refusat valorar les converses privades mantingudes amb Mas i altres dirigents polítics. "No em puc imaginar que ningú es vulgui apartar d'aquesta unanimitat i que no treballi per garantir aquest acord", ha afegit, i s'ha preguntat: "Com aprovarem uns pressupostos impossibles, com donarem respostes a les aspiracions dels catalans?".

Així mateix, el líder dels republicans ha assegurat que tenen "la disponibilitat d'entrar al Govern" des de l'acord de la data i la pregunta, tot i que ha avançat que, un cop s'hagi votat el 9-N, estarà "predisposat" a incorporar-se a l'executiu per administrar el resultat. Ara bé, no ha descartat que finalment Mas renunciï a la consulta: "No ens resignarem, no ens cansarem, pot ser que ens quedem sols, però sap quants cops ens hem quedat sols defensant la independència de Catalunya?".

Sigui com sigui, Junqueras ha defensat que "el dret a vot està per sobre de les prohibicions d'alguns polítics espanyols" i s'ha mostrat convençut que, en cas de tirar pel dret amb la consulta, "a ulls del món tindrem raó nosaltres". "Si l'Estat ho viu com un desafiament és perquè tenen una al·lèrgia manifesta a la democràcia", ha etzibat.

Possible comissió d'investigació sobre el frau fiscal

Finalment, preguntat pel cas Pujol, el líder d'ERC s'ha mostrat partidari de crear una comissió d'investigació si l'expresident de la Generalitat no compareix al Parlament o no hi dóna explicacions convincents, mentre que, si hi va i s'hi explica bé, creu que la comissió d'investigació "serà inútil". Tanmateix, Junqueras s'ha obert a donar suport a la comissió proposada per la CUP per investigar tot el frau fiscal català, i no només el que afecta Jordi Pujol.

stats