Política 18/12/2020

L'Audiència Nacional envia Boye a judici per blanqueig en una trama sobre narcotràfic

L'advocat de Puigdemont va declarar fa un any i la Policia Nacional va escorcollar el seu domicili

Ot Serra
2 min
L'advocat de Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, arribant a l'Audiència Nacional per declarar com a investigat

MadridLa jutge de l'Audiència Nacional María Tardón processa l'advocat de Carles Puigdemont Gonzalo Boye per una causa sobre narcotràfic. L'octubre del 2019 la Unitat de Delinqüència Especialitzada i Violenta (UDEV) de la Policia Nacional va escorcollar el domicili del lletrat i va haver de declarar davant la magistrada instructora per la seva presumpta participació en una trama de blanqueig de capitals dins d'una organització criminal liderada per José Ramón Prado, més conegut com a Sito Miñanco. Ara Tardón l'envia a judici, juntament amb Miñanco i 44 persones físiques més i cinc de jurídiques.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La investigació va començar el febrer del 2016, quan Miñanco ja estava complint una condemna de 16 anys de presó a Algesires per narcotràfic. Aprofitant el tercer grau, seguia introduint droga a Espanya provinent d'Amèrica del Sud i dirigia un complex entramat societari per ocultar els beneficis de la seva venda. Mantenia contactes per fer-ho: "Un bon nodrit grup d'individus que en molts casos havien acumulat una experiència criminal en el negoci del narcotràfic i que estaven disposats a participar d'aquestes operacions, executant de manera gairebé reverencial qualsevol activitat", diu Tardón en la seva interlocutòria de 72 pàgines.

Durant la investigació, entre el 2016 i el 2017, es van identificar dues operacions concretes. Una va ser la intervenció del vaixell Thoran, que transportava 3,3 tones de cocaïna, i el d'un contenidor als Països Baixos que n'ocultava 615 quilos. La participació de Boye a la causa tindria a veure amb una maniobra per recuperar uns diners que la Policia Nacional va interceptar a alguns dels investigats quan viatjaven a Colòmbia el 6 de febrer del 2017.

Miñanco, Luis Enrique García i Manuel Puentes s'haurien reunit amb Boye –ja havia exercit d'advocat defensor del principal investigat en el passat– per elaborar una operació comercial fictícia que permetés recuperar els 889.620 euros interceptats. Consistia en fer uns contractes de compravenda de lletres de canvi en virtut dels quals un altre investigat, Manuel Pedro González, hauria venut aquests títols a terceres persones uns dies abans de la intervenció policial a l'aeroport de Barajas. El negoci, però, "no presentava cap lògica", assegura la magistrada. "En alguns casos les lletres de canvi ja havien vençut quan suposadament González les va vendre, i, en d'altres, la lletra era d'una data anterior al préstec hipotecari en virtut del qual s'emetien", afegeix.

La resolució imposa diverses fiances per cobrir les eventuals responsabilitats econòmiques que es poguessin derivar i les xifres són molt altes. A Miñanco i a 25 processats pel delicte contra la salut pública s'imposa una fiança de 131,5 milions d'euros. A Boye la jutge li reclama preventivament 900.000 euros pel que es pugui derivar del delicte de blanqueig, en concurs medial amb el de falsedat de document oficial. A més, l'advocat està citat el 4 de gener a les cinc de la tarda a una declaració indagatòria.

stats