Política 29/12/2014

Catalans residents a l'estranger s'autoinculpen davant el TSJC pel 9-N

"Som tan culpables com ells de posar les urnes; nosaltres votem, per tant som col·laboradors d'aquest delicte democràtic", defensa el coordinador del Consell d'Exteriors de l'ANC, Àlex Ribó

Europa Press
2 min

BarcelonaCatalans residents a l'estranger s'han autoinculpat aquest dilluns davant el Tribunal Superior de Justícia (TSJC) a Barcelona i en altres punts de Catalunya pel procés participatiu del 9 de novembre en solidaritat amb la querella contra el president de la Generalitat, Artur Mas; la vicepresidenta, Joana Ortega, i la consellera Irene Rigau. "Ens sentim part i partícips del procés, i si inculpen qualsevol, sigui Mas o qualsevol altra persona, nosaltres també som culpables", ha explicat en declaracions a Europa Press el coordinador del Consell d'Exteriors de l'ANC, Àlex Ribó.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Una delegació de representants d'algunes de les 37 assemblees exteriors de l'ANC han presentat les autoinculpacions davant el TSJC des de les 12.00 per visibilitzar tots els que estan fent el mateix als jutjats de guàrdia de diverses poblacions catalanes. "Som tan culpables com ells de posar les urnes; nosaltres votem, per tant som col·laboradors d'aquest delicte democràtic", ha afegit. Segons Ribó, l'autoinculpació "és un pas lògic quan tens un govern que està bàsicament usant els instruments de la Constitució de manera manipulada per als seus interessos polítics".

Renunciar al Nadal en família per poder votar

Aquesta convocatòria al migdia se suma a la feta el dia 22 per l'ANC davant el tribunal: "Hi ha molta gent que va venir el 9-N a votar, va tornar després a casa i no ha tornat aquest Nadal; van sacrificar el Nadal per venir a votar". Amb 37 assemblees exteriors, s'han coordinat perquè la gent que ha viatjat a Catalunya per celebrar el Nadal amb la família s'autoinculpi.

Hi ha catalans procedents de Polònia, Santo Domingo, Suïssa, Itàlia, el País Basc, Mèxic, Anglaterra, tot i que entre aquestes 37 ciutats hi ha des de l'Argentina fins a Hong Kong i els Emirats Àrabs, entre d'altres. "Tot això es fa per democràcia, per tenir un país millor i més democràtic", ha comentat Ribó, que ha explicat que el procés sobiranista es percep des de l'exterior amb una visió més optimista i amb més esperança, gràcies al fet que hi ha una perspectiva més.

Entre els ciutadans assistents, el coordinador de l'ANC a Polònia, Jaume Castanyer, ha explicat a Europa Press que aprofita la seva visita a Barcelona aquest Nadal per donar el seu suport al president de la Generalitat, la vicepresidenta i la consellera: "Ens toca a nosaltres autoinculpar-nos ".

Al costat de vuit catalans més residents a Polònia, Castanyer es va desplaçar el 9-N uns 300 quilòmetres per votar a Berlín, cosa que ha fet "com a acte de denúncia de l'actitud del govern espanyol, que tracta de solucionar un problema polític per la via jurídica". Igualment, des de Mèxic Anna Pi ha explicat que, com que ha viscut de prop el procés participatiu i va votar el 9-N, la seva autoinculpació li permet seguir involucrada en això. A més, ha celebrat que aquesta trobada de delegats de les assemblees exteriors de l'ANC els ha permès conèixer-se en persona després de moltes sessions 'online'.

stats