Política 27/11/2020

El PP desafia el Govern a abaixar impostos si aposta per l'harmonització fiscal

Ayuso diu que no ha tingut cap problema amb el castellà en la seva visita a Catalunya

Mireia Esteve
3 min
La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Ayuso, en roda de premsa a l'hotel Barceló Sants

BarcelonaCom ja comença a ser habitual, Pablo Casado ha aprofitat un altre divendres -ja en van tres- per tornar a Catalunya. Aquesta vegada, ha coincidit amb la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que hi era des d'ahir. No han coincidit físicament -Casado era a Tarragona i Ayuso a Barcelona-, però sí en el missatge. La mateixa setmana que el govern espanyol i ERC han acordat treballar per acabar amb el dúmping fiscal de Madrid a través d'una harmonització d'impostos, el PP ha llançat una ofensiva per frenar-ho. I avui han aprofitat la seva visita a Catalunya per reprendre-la. "L'harmonització és un debat fals que el que pretén és apujar impostos a Madrid", ha afirmat Ayuso en roda de premsa. "A Madrid no hi ha un paradís fiscal, hi ha un model alternatiu a l'infern fiscal al què han convertit Catalunya els independentistes i que Sánchez vol estendre a tot Espanya a canvi d'un grapat de vots", ha afegit Casado des del Banc dels Aliments de Reus.

L'única harmonització que contemplen els populars és la que passa per una baixada d'impostos a totes les comunitats, també a Catalunya. "Si volen harmonitzar, que els presidents catalans abaixin impostos", ha proposat la presidenta madrilenya. Casado ha anat més enllà i ha assegurat que si el Govern de la Generalitat porta una iniciativa al Parlament per abaixar impostos, el PP hi votarà a favor. De fet, de cara a les properes eleccions autonòmiques el líder popular ha explicat que el seu partit portarà al programa una baixada de l'IRPF dels trams autonòmics, i la supressió o bonificació dels impostos de successions i donacions, i de patrimoni. "El problema no és que hi hagi pocs impostos a Madrid, sinó que aquí [Catalunya] n'hi ha masses", ha valorat. Tot i proposar la seva particular harmonització fiscal, Casado ha assegurat només començar la seva intervenció que "l'harmonització fiscal és il·legal i inconstitucional" perquè la Constitució dona marge a les autonomies per reduir els marges imposables o bonificar impostos.

Ahir, Ayuso es va reunir amb empresaris del món de l'hostaleria i la restauració i avui s'ha reafirmat en la seva política econòmica d'abaixar impostos per afavorir la contractació. Ha censurat que el govern espanyol vulgui "imposar una política fiscal per seguir perjudicant Madrid" i que ho faci de la mà de l'independentisme. "Rufián tenia raó que Madrid és un paradís, però de llibertat", ha etzibat Ayuso. De fet, una de les conclusions que la presidenta madrilenya ha extret de la seva visita a Barcelona és que "moltes empreses fugen" de Catalunya per establir-se a Madrid a causa de "l'asfíxia" que els suposa, ha dit, la fiscalitat catalana.

Isabel Díaz Ayuso ha reiterat que lluitaran amb "dents i ungles" contra el model fiscal que, assegura, vol imposar el govern espanyol a la comunitat madrilenya. En aquest sentit, ha avisat els socialistes que ho tindran "difícil" per explicar per què "apujaran impostos" als ciutadans de Madrid. Sigui com sigui, Ayuso ha dit que no participarà en cap cas en el grup de treball que han acordat ERC i el govern espanyol per abordar aquesta qüestió. La presidenta madrilenya, de fet, ha dit que aquest fòrum de diàleg no arribarà a reunir-se. "No passarà mai, es parla de tot menys de diàleg", ha afirmat.

"M'he sentit com a casa"

Isabel Díaz Ayuso ha estat dos dies de visita a Catalunya, en què s'ha reunit amb comerciants i hotelers, però també amb entitats com Societat Civil Catalana i S'ha Acabat, i amb associacions que defensen l'escola concertada i bilingüe. Però no ho ha fet amb cap representant de la Generalitat. I no pretén fer-ho. "Amb els que vulguin a partir de la tirania i les imposicions fer política, no m'hi reuniré", ha avisat. En aquest sentit, ha insistit que només es reunirà amb "tots aquells col·lectius que defensin la pluralitat de Catalunya". A l'Aragó, on serà aquesta tarda, sí que es reunirà amb el seu president, Javier Lambán, i amb l'alcalde de Saragossa, Jorge Azcón. La d'aquesta setmana no serà l'última visita que Ayuso farà a Catalunya, segons ha confirmat ella mateixa. En el que portem d'any ja ha vingut quatre vegades.

Sobre si ha tingut algun problema a l'hora de parlar castellà aquests dos dies, Ayuso ha admès que no: "No he tingut cap problema. M'he sentit com a casa". Amb tot, ha insistit en defensar la llibertat dels pares d'escolaritzar els seus fills en la llengua que vulguin. "Cap buròcrata ha de dir on han d'escolaritzar els seus fills ni privar-los d'un idioma que traspassa fronteres. Els idiomes hi són per unir i per buscar sinergies, no per fer el contrari", ha defensat.

stats