Política 03/08/2015

7 eixos i 15 "temes de país": el balanç de les dues legislatures d'Artur Mas

Els documents analitzen l'evolució de temes com l'atur, l'activitat econòmica, l'ensenyament, la sanitat o les polítiques socials

Acn
2 min
El Govern culpa el centralisme de Rajoy del creixement limitat

BarcelonaEl Govern ha publicat un balanç de les dues legislatures del president de la Generalitat, Artur Mas, el mateix dia que té previst signar el decret de convocatòria de les eleccions del 27 de setembre. El balanç inclou tres documents, en un dels quals l'executiu analitza l'evolució de Catalunya del 2010 al 2015 sobre 15 grans temes, com ara les dades de l'ocupació i l'atur, o l'evolució de dades econòmiques com les exportacions, el turisme o la inversió estrangera. També fa un repàs de les principals polítiques en àmbits com l'ensenyament, la cultura, la sanitat o les polítiques socials.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els documents de balanç fets públics pel Govern són 'Aixecar Catalunya. 15 temes de país. 2010-2015', 'Aixecar Catalunya. Balanç de legislatura' i un recull del compliment del pla de Govern. En aquest balanç, l'executiu destaca programes impulsats durant aquests anys com ara el pla d'atenció a la cronicitat en l'àmbit de la salut, l'aposta per la FP dual en l'ensenyament, l'impost sobre els pisos buits de les entitats financeres o l'aprovació de les taxa d'operadores d'Internet per al foment de l'audiovisual.

Entre altres dades, el Govern assegura que, des del 2013, l'ocupació "acumula 7 trimestres de creixement i l'atur 8 de reducció". L'atur, segons l'executiu, ha registrat "24 mesos seguits de reducció interanual". També remarca els "rècords" en les dades d'exportacions o en el turisme. A més, destaca que "Catalunya va ser la regió de l'Europa continental que va crear més llocs de treball per projecte d'inversió estrangera".

En l'àmbit social, l'executiu recorda que les partides socials "han arribat al 71,2% del pressupost" els anys 2014 i 2015, o que la Generalitat aporta el 83% del finançament públic de la llei de dependència davant el 17% de l'Estat.

Pel que fa a l'administració, el document recorda que l'executiu s'ha situat en primera posició a l'Estat en transparència segons l'ONG Transparència Internacional, la llei de simplificació de l'activitat administrativa o les lleis òmnibus.

El document també recull que en el període 2010-2015 s'han tancat acords amb altres agents com el Pacte per a la Infància a Catalunya, l'Acord pel Diàleg Social Permanent, el pla integral d'atenció a les persones amb trastorn mental i addicions, el pla de suport al Tercer Sector o el pla de lluita contra la pobresa i per la inclusió social 2015-2016.

stats