Política 08/10/2013

Montoro assegura que les balances fiscals es faran públiques a finals d'any

Hores abans el ministre d'Economia havia dit que "confiava" a tenir-les el març del 2014

Agències
2 min
El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, aquest dimarts al Senat / EFE

MadridEl govern espanyol donarà a conèixer les balances fiscals, on queda reflectida la diferència entre el que les diferents comunitats autònomes aporten a l'Estat i allò que reben, després d'anys de no fer-ho. Però la data de la publicació no queda clara, sobretot després que aquest dimarts els dos ministres responsables s'hagin contradit amb poques hores de diferència. Al matí, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha afirmat en una entrevista a Catalunya Ràdio que "confia" a donar a conèixer les balances el març del 2014. En canvi, a la tarda, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha assegurat que es faran públiques "a finals d'any".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Anys després de la publicació de les balances fiscals per part del ministre Solbes -conseqüència d'una llarga reclamació catalana que xocava amb la negativa de Madrid-, aquestes tornen a estar en el primer pla de l'actualitat. Fa cinc anys eren actualitat en el marc de la reclamació d'un nou sistema de finançament, i aquest és, novament, el motiu pel qual tornen a ser reclamades. Paradoxalment, ara les reclama el PPC, l'únic partit que fa cinc anys no estava interessat en la publicació de les balances. La presidenta dels populars catalans les ha reclamat aquest dimarts durant una reunió amb Cristóbal Montoro. Creu que són una eina important "per desmuntar l'argument que Espanya ens roba".

Tot i que Camacho, en la roda de premsa posterior a la trobada, no ha dit si Montoro havia accedit o no a la seva petició, el cert és que el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques ha afirmat des del Senat que el govern espanyol "presentarà a finals d'any les balances fiscals", que ara s'estan "analitzant tècnicament i d'acord amb els diferents escenaris disponibles". El ministre ha insistit que l'executiu de Rajoy "no està examinant" propostes de finançament perquè aquest és un debat que ara "no toca ni convé".

Segons Montoro, en aquests moments les balances "s'estan analitzant tècnicament i d'acord amb els escenaris disponibles" sobre "el finançament, les despeses i els ingressos dels diferents territoris d'Espanya". Un cop publicades les balances fiscals, el calendari de l'executiu conservador segueix amb la reforma tributària, que ara es troba en mans dels experts i que el govern de Rajoy rebrà al mes de febrer. Un cop feta aquesta reforma tributària, ha afegit, "és quan analitzarem les possibilitats de la reforma del finançament autonòmic i local".

Guindos, a la primavera

Al matí, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha dit que el nou sistema de finançament autonòmic s'abordarà el març del 2014, però a diferència de Montoro ha assegurat que és a la primavera quan "confia" donar a conèixer les balances fiscals. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Guindos ha assegurat que es coneixeran les balances fiscals perquè aquest és el "compromís" del govern espanyol "i cal fer un balanç global del sistema tributari".

stats