RELLEU MUNICIPAL
Política 26/01/2016

Ballesta, alcalde de Girona al segon intent

L’error de divendres, en què el substitut de Puigdemont no va prometre el càrrec, obliga a repetir el ple

Josep Pastells
3 min
Albert Ballesta, el nou alcalde de Girona, va haver de tornar a prometre el càrrec ahir.

GironaSemblava difícil, o gairebé impossible, embolicar encara més l’embrollat procés que l’ha dut a l’alcaldia de Girona, però en descuidar-se de prometre o jurar el càrrec en el ple extraordinari de divendres, Albert Ballesta, número 19 de la llista de CiU, va aconseguir que tot plegat adquirís un aire de sainet. El seu error, detectat primer per Concepció Veray, regidora del PP, i després pels serveis jurídics de l’Ajuntament, va ser limitar-se a llegir la fórmula proposada per l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), que dita a seques no era legal. Per això, ahir a la nit, abans del ple ordinari, es va haver de repetir l’extraordinari per investir-lo.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest cop, Ballesta no es va deixar superar per “l’emoció del moment” -la causa, segons ell, de l’error- i, ajudat per una nota, va iniciar la presa de possessió amb un “prometo” pronunciat amb veu potent. Sense renunciar a la fórmula de l’AMI, va dir que serà fidel a la Constitució “per imperatiu legal”, de manera que va desmentir els rumors que apuntaven que la situació de divendres es va produir per la voluntat de contradir les lleis espanyoles. La frase “Hem volgut fer les coses ben fetes” amb què va acabar la seva intervenció, sense haver rebut la vara ni cap aplaudiment, contrastava amb la fórmula que va utilitzar per estrenar el càrrec. Una elecció que es va produir després d’exhaurir els terminis legals i forçar fins a 17 renúncies: les dels altres nou regidors de CiU i les de les vuit persones que el precedien a la llista.

Tensions per les formes

Ballesta, aposta personal de l’anterior alcalde de Girona i actual president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va trobar-se abans de la primera i fallida investidura amb dos obstacles. D’una banda, l’alcaldessa en funcions, Isabel Muradàs -número dos de la candidatura-, aspirava al càrrec en representació de Demòcrates, l’escissió sobiranista d’Unió, que té tres regidors i fins i tot va intentar pactar amb ERC en observar “les males pràctiques” de CDC. De l’altra, diversos regidors de Convergència -en té cinc, que afegits a una regidora d’Avancem i un d’independent completen els 10 de CiU- també aspiraven a l’alcaldia.

Com divendres, Ballesta va ser elegit alcalde amb els deu vots favorables del seu grup. Veray es va votar a ella, i els altres 14 regidors -quatre d’ERC, quatre del PSC, quatre més de la CUP i dos de Ciutadans- van emetre vots nuls escrivint “Girona vol democràcia i rigor” a la papereta. “Ja el vaig avisar. Som la riota de tot Catalunya”, va etzibar-li la portaveu del PP. “Girona ha de ser notícia, però no per la seva ineptitud”, li va dir Míriam Pujola (C’s). “La sensació de ridícul de tots plegats i de la institució s’ha incrementat encara més”, va afirmar Sílvia Paneque (PSC). “Aquest cúmul d’errors no es pot tornar a repetir”, va avisar Laia Pèlach (CUP). “Tenim ganes que la ciutat tiri endavant”, va reblar Maria Mercè Roca (ERC).

Canvi de nom

El ple ordinari d’ahir al vespre va aprovar, amb les abstencions de CiU i el PSC i els vots en contra de C’S i el PP, la moció d’ERC i la CUP que instava a canviar el nom de la Fundació Princesa de Girona perquè passi a dir-se Carles Rahola, en record del periodista afusellat el 1939 per les tropes franquistes.

stats