Política 12/05/2018

Un bany de groc per omplir les absències

Tot i la distància, els dirigents independentistes presos i exiliats són ben presents al ple

Mireia Esteve
2 min
La diputada d’ERC Adriana Delgado portava una samarreta amb el nom de Marta Rovira, exiliada.

BarcelonaEs fa impossible omplir el buit dels presos i els exiliats, però l’independentisme s’esforça per recordar-los i fer-los presents a cada ple del Parlament. Hi són representats pels cinc llaços grocs que presideixen els escons de Junts per Catalunya i ERC, però també a la zona de l’hemicicle destinada als convidats, des d’on ahir observaven el ple Blanca Bragulat, Laura Masvidal, Susanna Barreda i Meritxell Lluís, dones de Jordi Turull, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Josep Rull, respectivament. Hi són en el color groc que ho impregna tot: les solapes de moltes americanes, el vestit de Laura Borràs i l’americana de Marta Vilalta, i les samarretes que a l’hora de votar es posaran alguns diputats amb el nom dels presos i els exiliats. Però hi són, sobretot, en el discurs dels diputats presents.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El primer a referir-s’hi és el protagonista del dia. Quim Torra no triga ni un minut a parlar-ne, i els dedica el primer hit del seu discurs. “Mai ens cansarem de recordar-los, perquè mai ens cansarem de lluitar per la seva llibertat”, assegura. No serà l’únic que s’hi refereixi. De fet, serà una constant en cada intervenció dels grups independentistes. El president del grup d’ERC, Sergi Sabrià, per exemple, enumerarà un per un el nom dels independentistes empresonats i exiliats. També el líder del PP s’enrecordarà d’ells. En aquest cas, però, per advertir Torra que, si compleix el seu full de ruta, pot acabar també empresonat.

Abans d’acabar el ple, Sabrià tornarà a referir-se als presos, en aquest cas per retreure a Ciutadans la seva actitud: “Quan el senyor Torra parla de presos i vostès riuen, ¿li sembla normal?”, li va etzibar a una Inés Arrimadas que no es va immutar.

Tot i l’actitud d’alguns dels diputats de l’oposició, els familiars dels presos aguanten estoicament. “Mentre ens girem i tinguem tota la gent que tenim al darrere, aguantarem tot el que faci falta”, afirma taxativa Blanca Bragulat. Ahir al darrere hi tenien també la consellera Meritxell Borràs, que va estar tancada un mes a la presó d’Alcalá Meco on ara hi ha Carme Forcadell i Dolors Bassa. Borràs va ser una de les moltes personalitats que van acompanyar els familiars dels presos a una tribuna de convidats plena de gom a gom per seguir el primer debat d’investidura de Quim Torra.

Crida a desencallar la situació

No era, però, la primera vegada que els familiars dels presos escoltaven des de la tribuna un discurs d’investidura. Al març ja van seguir el debat frustrat de Jordi Turull. El d’ahir, que seguirà demà, esperen que sigui, això sí, el definitiu. “Estic esperançada perquè recuperar les institucions és importantíssim”, deia Laura Masvidal a l’ARA. Una confiança que també expressava Susanna Barreda, que creu que la formació de Govern és imprescindible per aixecar el 155 i millorar la situació dels presos: “Aquesta situació s’ha de desencallar d’alguna manera, no només pels presos, sinó també per Catalunya”. Un desig que, asseguren, comparteixen els empresonats. La presó, malgrat tot, no impedeix que siguin ben presents al Parlament.

stats