Política 30/01/2020

El govern de coalició reforça el PSOE i Unides Podem, segons el CIS

ERC també augmenta en estimació de vot després del pacte per a la investidura

Mariona Ferrer I Fornells
4 min
Fotografia de familia del Consell de Ministres

MadridEl PSOE i Unides Podem es reforcen després de l'anunci de la formació del primer govern de coalició a Espanya des de la dictadura. És la conclusió a la qual s'arriba amb les dades a la mà de l'últim baròmetre del CIS, el primer des del pacte d'investidura amb ERC i la formació de l'executiu progressista. Elaborat entre el 2 i 13 de gener, just després que els republicans arribessin a un acord d'investidura amb els socialistes, el baròmetre mostra un repunt de més de dos punts percentuals del PSOE, que ja se situa a deu punts del PP. D'aquesta manera, si en els comicis passats els socialistes van treure un percentatge de vot del 28%, ara pujarien fins a un 30,4%. Unides Podem també surt premiada amb l'augment de fins a un punt percentual en estimació de vot (d'un 12,8% en les generals del 10 de novembre a un 13,8%).

WEB-651px-CIS-gener

Creixement dels que es van abstenir en la investidura

L'últim baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques, que dirigeix l'exdirigent socialista José Félix Tezanos, no només reforça la coalició de govern. La resta de partits que van donar suport a la investidura, a excepció del PNB i Més País, també augmenten en estimació de vot. És el cas d'ERC, que passa d'un 3,6% en les eleccions al conjunt de l'Estat a un 3,9%. En detriment, Junts per Catalunya (JxCat) perd fins a vuit dècimes percentuals i es queda lluny dels republicans amb un 1,4%. Els nacionalistes bascos es mantenen estables amb un 1,6%, igual que la CUP amb un 1%, mentre que EH Bildu –que va sorprendre amb la seva abstenció en la investidura, igual que en la moció de censura– augmenta dues dècimes percentuals fins a un 1,3%.

Vox passa a quarta força i Cs creix amb Arrimadas

A l'altra cara de la moneda, el PP va a la baixa: aquest cop perd gairebé un punt i passa d'un 20,8% de vot a un 19,9%. Però el partit més perjudicat seria Vox, que cauria d'un 15,1% a un 13,8%. Ciutadans, per la seva banda, patiria un petit retrocés, d'un 6,8% a un 6,5% d'estimació de vot, i frenaria la caiguda lliure dels últims mesos. De fet, després de la marxa d'Albert Rivera i de convertir Inés Arrimadas en la nova cara del partit, els del partit taronja augmenten respecte al CIS postelectoral del desembre, quan perdien fins a dos punts en estimació de vot.

Iglesias ja és més valorat que Casado

Com en l'última enquesta del CIS, cap dels líders dels principals partits polítics espanyols aconsegueix arribar a l'aprovat. Però per primera vegada hi ha canvis substancials en la classificació. Que Pedro Sánchez sigui el líder més ben valorat amb un 4,2 –augmenta dues dècimes respecte d'abans de les eleccions– no és cap novetat, però sí que ho és que li segueixi els passos el líder d'Unides Podem i nou vicepresident, Pablo Iglesias, amb un 3,5 sobre 10, la mateixa nota que el nou ministre de Consum, Alberto Garzón. En canvi, el líder del PP, Pablo Casado, cau fins a la quarta posició (amb un 3,3), al costat de la portaveu de Ciutadans al Congrés, Inés Arrimadas, i el de Més País, Íñigo Errejón. El líder més mal valorat és el de Vox, Santiago Abascal, amb un 2,6.

Poca confiança en Pedro Sánchez

Tot i l'augment en les enquestes, el CIS de Tezanos no amaga la poca confiança que genera la presidència de Pedro Sánchez. El líder socialista només inspira "molta confiança" a un 4% dels enquestats, mentre que un 71,1% diu que n'hi té poca o molt poca. Els números són similars pel que fa al balanç de la seva gestió. Tan sols un 1,2% creu que sigui molt bona i gairebé un 40% creu que és dolenta o molt dolenta. Unes dades que el baròmetre obliga a contrastar ràpidament als enquestats en la formulació de la següent qüestió: Tezanos pregunta si el PP ho faria millor. Un 42,6% diu que ho faria pitjor, mentre que un 32,5% dels enquestats considera que igual. La resposta millora lleugerament quan es pregunta sobre Podem –encara no havia entrat en funcionament la coalició de govern en començar l'enquesta–. Un 34% creu que la gestió seria igual i un 40% que seria pitjor. És quan es pregunta per Vox quan es dispara: un 60% té clar que la gestió seria pitjor.

La política i els polítics com a problema

Una de les dades alarmants de l'últim baròmetre és que es dispara la percepció de la política i els polítics com un problema ciutadà fins a arribar al 55% (dades similars a les de l'última enquesta del CEO). Se situa, així, ja a tocar del principal problema per als ciutadans de l'Estat, l'atur (58,9%). Ara bé, s'ha de tenir en compte que aquest últim CIS ha modificat el criteri tradicional d'anteriors enquestes i les mencions a la política com a problema queden dividides en tres respostes diferents, i no agrupades com fins ara. Es pregunta pels "problemes polítics en general" (preocupació principal per a un 21,7% dels enquestats), el mal comportament dels polítics" (19,3%) i "el que fan els partits polítics" (14%).

El baròmetre continuarà elaborant una enquesta al mes malgrat la crítica dels partits de l'oposició, que consideren el CIS un eina al dictat del govern progressista després que Tezanos hagi canviat la cuina de les enquestes múltiples vegades des que va aterrar a la direcció de l'ens el 2018.

stats