Política 04/12/2020

Bassa defensa el diàleg abans de tornar a la presó i Forcadell insta a persistir

Desenes de persones han donat suport a les dues preses a les portes de Puig de les Basses i Wad-Ras

Mireia Esteve / Maria Garcia
2 min
Bassa, abans d'entrar a la presó de Figueres: "Diguin el que diguin, el diàleg i la negociació hi seran sempre"

Barcelona / FigueresCarme Forcadell i Dolors Bassa ja tornen a ser a la presó. Les dues dirigents independentistes condemnades en el judici de l'1-O, que ja havien deixat els centres de Puig de les Basses i Wad-Ras respectivament per passar el pont amb les seves famílies, hi han arribat cap a dos quarts de nou del vespre. Ho han fet després que a la tarda el Suprem hagi comunicat la decisió de revocar el tercer grau i el 100.2 a les dues presons, que s'han posat en contacte amb les dues preses polítiques per informar-les que han perdut la semillibertat.

Visiblement afectada i rodejada dels seus familiars i amics, l'exconsellera Dolors Bassa ha tornat a ingressar a la presó, però abans s'ha dirigit a les desenes de persones que s'han concentrat al centre penitenciari per donar-li suport i mostrar el seu rebuig a la decisió judicial. "Facin el que facin, no ens rendirem, seguirem endavant. Diguin el que diguin, el diàleg i la negociació hi seran sempre. "Per més que ens vulguin trepitjar, no ho aconseguiran", ha deixat clar l'exconsellera, que també ha admès que sent "ràbia, impotència i indignitat".

L'expresidenta del Parlament Carme Forcadell també ha donat les gràcies a les persones concentrades a les portes de la presó de Wad-Ras, on ha tornat a ingressar aquest vespre després de la revocació del tercer grau per part del Suprem. "Sempre hi sou i sabem que persistireu, endavant!", ha assenyalat en un breu parlament just abans d'entrar al centre penitenciari de Wad-Ras.

Bassa i Forcadell no han estat soles en el seu retorn a la presó. El vicepresident i president en funcions, Pere Aragonès, ha encapçalat la delegació d'ERC per donar suport a l'expresidenta del Parlament, que també ha comptat amb la presència del president del Parlament, Roger Torrent, o la secretària general adjunta dels republicans, Marta Vilalta. Una delegació que ha sigut rebuda amb retrets d'alguns dels concentrats al partit d'Oriol Junqueras pel seu suport als pressupostos de l'Estat. “Menys pressupostos i més unitat”, han corejat els manifestants, que també els han reclamat que obrin les presons. Entre els concentrats a Puig de les Basses, a més de la seva germana i diputada al Congrés, Montse Bassa, també hi havia la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà; el conseller de Treball, Chakir el Homrani, i el vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri.

Concentració de l'ANC

Convocats per l'ANC, diverses columnes de vehicles han arribat als dos centres penitenciaris cap a les set de la tarda per rebutjar a la decisió del Suprem de revocar el tercer grau dels presos polítics. Provinents de Girona, Banyoles, Santa Coloma de Farners o Figueres, en el cas de Puig de les Basses, i de Barcelona i Santa Coloma de Gramenet, a Wad-Ras, els manifestants s'han concentrat davant de les presons per denunciar la resolució judicial.

Davant de la presó de Wad-Ras, la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha dit que la revocació del tercer grau dels presos polítics és "un episodi més de repressió política" i ha instat a "seguir treballant incansablement fins a aconseguir la independència del país". La màxima dirigent de l'Assemblea ha dit que "per la via del càstig" es vol "acabar amb el moviment" i que, també amb la revocació del tercer grau es pretén que l'independentisme "abandoni el seu objectiu".

stats