Política 13/05/2016

Batet farà tàndem amb el filòsof Manuel Cruz a la llista del PSC

La candidata 'in pectore' aposta per un independent en el lloc de Germán Rodríguez, que cau de la candidatura

Sara González
3 min
Miquel Iceta i Meritxell Batet en l’acte d’ahir a la seu del PSC.

BarcelonaPer molt que des de la cúpula del PSC es llancés el missatge que les llistes de cara al 26-J serien de continuïtat, Meritxell Batet ha volgut imprimir-hi el seu segell i fer tàndem amb un independent de la seva confiança. El filòsof Manuel Cruz serà finalment el seu número dos en lloc de Germán Rodríguez, dirigent de confiança de la seva predecessora, Carme Chacón. Sortir-se’n amb la seva no ha estat fàcil. La candidata 'in pectore', que fins ara havia aconseguit tenir un aterratge suau, va tastar les dures reticències de les federacions de Barcelona i el Baix Llobregat, que van intentar frenar la seva proposta, que comptava amb el suport del líder del partit, Miquel Iceta. De nou, l’exprimer secretari Pere Navarro va quedar exclòs de la candidatura i els socialistes catalans afronten aquest dissabte un consell nacional en el qual les ferides territorials poden tornar a supurar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Cruz (Barcelona, 1951) és el president de Federalistes d’Esquerres, entitat que reivindica un acord per un nou encaix de Catalunya a Espanya, i és catedràtic de Filosofia Contemporània a la Universitat de Barcelona. Batet aposta així per un independent per donar una imatge d’obertura del PSC i intentar remuntar els pèssims resultats del 20-D. De fet, que hi hagués una renovació del missatge i es fessin retocs a la candidatura va ser un dels requisits que va posar l’exsenador Carles Martí –que tornarà a ser candidat al Senat– per retirar-se de la cursa de les primàries per ser cap de llista.

Amb tot, com en l’anterior episodi electoral, hi ha hagut damnificats. D’entrada, Rodríguez cau de la candidatura tot i que les federacions de Barcelona, Baix Llobregat i l’Hospitalet van intentar evitar-ho en una tensa reunió. Batet li ha ofert anar de sis, el lloc que va ocupar Maurici Lucena i que es va quedar sense representació. A la federació de Barcelona no ha agradat gens veure com el seu candidat perdia posicions. Justament el lloc de Rodríguez és el que va oferir Chacón a Pere Navarro, que el va rebutjar tot considerant que un exprimer secretari mereixia anar més amunt. Rodríguez també ha dit no a aquest lloc, que ocuparà Mohammed Chaib. "No es donen les condicions per continuar formant part de la candidatura, però continuaré col·laborant amb el partit", ha argumentat qui ha estat mà dreta de Chacón.

Malgrat haver estat proposat per la seva federació, Navarro es queda de nou fora de la candidatura que aquest dissabte ratificarà el consell nacional, un fet que ha tornat a enutjar els del Vallès Occidental Oest, que ja van votar en contra de la llista de Chacón, i que consideren que s’ha de començar a trencar l’esquema de les quotes territorials en les quals Baix Llobregat i Barcelona sempre han tingut supremacia.

Sí es mantenen la resta de noms que van concórrer al 20-D. La regidora de l’Hospitalet de Llobregat Mercè Perea repetirà com a tres seguida de José Zaragoza, que el fortí del Baix Llobregat reivindica com a inamovible. Lídia Guinart, de Santa Coloma de Gramenet, seguirà ocupant el cinquè lloc. L’altra novetat és la incorporació d’Arnau Ramírez, regidor de Sant Feliu de Codines, en el lloc número vuit que va deixar vacant Joan Rangel. Marc Lamuà, Mònica Lafuente i Joan Ruiz tornaran a ser els caps de cartell de Girona, Lleida i Tarragona respectivament.

stats