POLÍTICA
Política 15/04/2011

Boi Ruiz: “No tindríem la plaça de Sant Jaume plena si l'Estat ens hagués pagat els 1.450 milions”

El conseller de Salut aposta per “treure de l'arena política un tema tan sensible com és la sanitat” i avança que discutirà les retallades primer amb metges i sindicats i després amb els partits polítics

Redacció
2 min
El conseller de Salut, Boi Ruiz / TV3

BarcelonaEl conseller de Salut, Boi Ruiz, s'ha referit, en una entrevista a TV3, a la manifestació de treballadors públics que va tenir lloc ahir a la plaça de Sant Jaume i que el tenia a ell com a principal ase dels cops per les retallades que el departament ha anunciat. Ruiz ha recordat que “no tindríem la plaça de Sant Jaume plena de gent si l'Estat ens hagués pagat els 1.450 milions” corresponents al fons de competitivitat que el Govern reclama. El conseller, que ha reconegut errors a l'hora de comunicar els ajustos, és partidari d'iniciar un diàleg, primer amb sindicats i metges, i després amb els grups polítics del Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ruiz s'ha defensat de les crítiques que l'acusen de voler desmantellar el sistema públic de sanitat. “Si nosaltres no creguéssim en el sistema sanitari públic, només ens hauríem de quedar aturats”, ha dit el conseller. L'argument, doncs, és que les retallades són precisament el que evitarà el col·lapse del sistema. “El sistema sanitari ha estat sotmès a molta tensió en els últims anys”, ha explicat Ruiz, que pensa que l'augment constant de la despesa és un clar símptoma que “estirem més el braç que la màniga”.

Per això, la proposta de Ruiz és encetar unes mesures “com més aviat millor” que garanteixin “un sistema sanitari de la mateixa qualitat però que gasti diferent”. “Hem de fer reformes per ser més eficients”, ha resumit el conseller, que creu, però, que “les retallades no han vingut per quedar-se”. Ruiz també ha explicat que “tenim un problema i és que l'Estat ens denega el deute dels pacients que vénen d'altres comunitats autònomes”. Segons les seves dades, aquest deute és de 15 milions d'euros en concepte de medicaments i de 47 milions en concepte d'hospitalitzacions.

Pel que fa a l'oposició que ha trobat entre els professionals del sector, Ruiz ha insistit en un exercici d'autocrítica en el camp de la comunicació. “No ens expressem prou bé”, ha repetit fins a tres vegades el conseller, que ha reconegut que el preocupa que es generi “una inquietud innecessària”. El conseller ha opinat que s'hauria de “treure de l'arena política un tema tan sensible com és la sanitat” i ha relacionat amb les properes eleccions municipals i les que han de tenir lloc entre els sindicats del sector el rebuig al pla del departament per ajustar la despesa. Tot i això, Ruiz vol obrir un diàleg amb els metges i els sindicats per discutir les retallades. “Hem de comptar amb els professionals per decidir quines coses hem de deixar de fer”, ha dit el conseller, que ha reblat que “la salut és prou important per al país com per continuar dialogant”.

stats