Política 23/07/2021

Bolaños, el vicepresident a l'ombra del govern de Sánchez

El ministre de Presidència ja exhibeix més pes polític que Calviño

3 min
El ministre de Presidència, Félix Bolaños.

MadridPedro Sánchez ha aprimat les vicepresidències amb la profunda remodelació del seu govern el darrer mes, però cada dia que passa hi ha un ministre que pren més pes polític al govern, Félix Bolaños. Si bé des de l’arribada a la Moncloa ha sigut un dels homes clau a l’ombra en l’equip del president espanyol –també durant la tramitació dels indults, qüestió en què va ser un interlocutor de pes amb l’independentisme–, amb el relleu a Carmen Calvo al capdavant de Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica les dues darreres setmanes ha pres especial volada. No només amb l’aprovació dimarts passat del projecte de llei de Memòria Democràtica, que ja està en mans del Congrés, sinó també per ser el primer en intentar reactivar el diàleg amb el PP per a la renovació dels òrgans constitucionals i en explicar de forma categòrica diumenge passat en una entrevista a El País que no hi haurà cap reforma legal per respondre a la polèmica sentència del Tribunal Constitucional sobre l’estat d’alarma.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La vicepresidenta primera, Nadia Calviño, va desfilar radiant pels jardins de la Moncloa el 13 de juliol després de ser promocionada dins de l’executiu. Però a diferència de Bolaños, o de l’exministra portaveu, María Jesús Montero –que ara també porta la carpeta de Funció Pública–, no ha sigut premiada amb noves funcions. I des del govern espanyol hi ha qui apunta que amb el temps comença a veure que no té un pes realment decisiu a l’executiu. Bolaños, en canvi, té la paella pel mànec pel que fa les decisions que es porten a la reunió del consell de ministres de cada dimarts, ja que presideix els dijous la reunió de secretaris i subsecretaris d’estat que defineix l’ordre del dia.

La profunda sacsejada de Sánchez a tot el govern s’ha acabat de tancar aquesta setmana amb la designació dels nous secretaris d’estat, subsecretaris, directors generals i caps de gabinet. Els relleus més profunds, de cara a la presa de decisions de la Moncloa, s’han produït en l’equip d’Óscar López, el nou cap de gabinet del president del govern en substitució d’Iván Redondo, per a qui Sánchez no va tenir ni una paraula pública de comiat. I és que López s’emporta l’equip que tenia a Paradores: la seva número dos en substitució de Paco Salazar, fins ara adjunt del gabinet, ha passat a ser Llanos Castellanos, fins ara presidenta de Patrimoni Nacional. I la seva directora de gabinet és la periodista Sonia Sánchez, fins ara directora de comunicació de Paradores.

L’estratègia política i mediàtica

Sánchez és de moment l’única periodista en un lloc de pes en el nou equip de la Moncloa, ja que el nou secretari d’estat de Comunicació, el reusenc Francesc Vallès, trenca la tendència de designar una persona amb aquest perfil en el càrrec. A diferència de Redondo, que no posava els peus a la sala de premsa de la Moncloa des de fa molt de temps, Óscar López no ha dubtat en fer acte de presència després dels dos primers consells de ministres del nou executiu en el que presagia ser un control no només de l’estratègia sinó també de la comunicació.

Els rols, doncs, canvien dins del Palau de la Moncloa, on el PSC també guanya pes amb la designació de Vallès, que va ser diputat al Congrés del 2004 al 2015. La quota catalana a l’executiu ja es va ampliar amb el nomenament de l’exalcaldessa de Gavà Raquel Sánchez com a ministra de Transports. Mentrestant, és la nova portaveu de l’executiu i ministra de Política Territorial, la manxega Isabel Rodríguez, qui encara no acaba de tenir configurat el seu equip. Bolaños va ser qui va respondre la majoria de preguntes dimarts passat a la Moncloa. Rodríguez, a diferència de la seva predecessora, està optant per anar amb peus de plom en les respostes.

stats