Borràs demana a la UE una operació de rescat de la cinquantena de diputades afganeses atrapades a Kabul

La presidenta del Parlament adreça una carta a Von der Leyen perquè exigeixi als caps d'estat "un pla de protecció"

ARA
2 min
La presidenta del Parlament, Laura Borràs.

BarcelonaEnmig del caos de Kabul, amb un atemptat suïcida inclòs aquest dijous que ha causat almenys la mort de seixanta persones, i quan el compte enrere ja només marca 48 hores perquè els civils puguin ser-ne evacuats, una cinquantena de diputades del Parlament afganès continuen atrapades al país. Una situació explicada aquest dimecres a les pàgines de l'ARA, que va parlar amb algunes de les parlamentàries: "No sé què faran els talibans amb nosaltres", explicava per telèfon una d'elles. "Estic tan espantada... Sisplau, ajudi’m a sortir del país com més aviat millor", suplicava una altra parlamentària. L'esforç per sortir del país ha sigut constant i asseguren que han contactat amb un munt d'ambaixades, però només una els va contestar dient que tornarien a contactar-hi, però no ho van fer.

La situació ha arribat a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que ha escrit aquest dijous una carta a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, per demanar-li ajuda per a la cinquantena de diputades afganeses. Borràs li demana que exigeixi als caps d'estat dels països de la Unió Europea i dels Estats Units que, "amb la màxima urgència, llancin una operació de rescat" de les parlamentàries i les seves famílies. La presidenta de la cambra demana "un pla valent i realista de protecció" que s'executi "ràpidament", i afirma que poden comptar amb el Parlament i el poble de Catalunya. Borràs recorda a Von der Leyen que la comunitat internacional va pressionar perquè les dones tinguessin cabuda a la cambra afganesa.

El Parlament afganès, en una imatge d'arxiu

I així va ser, perquè després de la caiguda del règim dels talibans la comunitat internacional va empènyer perquè la nova constitució afganesa, aprovada el 2004, establís que un quart dels escons de la cambra baixa fossin per a dones i en els últims quinze anys n'han ocupat el 25%. En aquest sentit, Borràs considera que les diputades afganeses "representen com ningú el desig de democràcia, llibertat i equitat de la societat afganesa". "El seu pas com a servidores públiques tenia un risc que ara es fa evident de manera dramàtica, i els demòcrates de tot el món no els podem girar l'esquena", apunta. Admet que una operació com aquesta "té una gran complexitat", però demana "per dignitat, per humanitat i per solidaritat" de no quedar-se de braços plegats "com si l'horror que veiem a venir fos inevitable".

Últimes hores

Tal com va explicar aquest dimecres l'ARA, una de les diputades sí que va poder sortir del país. Dilluns va aterrar a Washington i està intentant ajudar les altres parlamentàries. Una de les primeres coses que va fer va ser elaborar una llista de les diputades i els seus familiars més pròxims, que pel cap baix calcula que serien unes 200 persones per evacuar. En total, des del 14 d'agost 95.700 persones han pogut sortir de l'Afganistan. L'aeroport de Kabul viurà entre aquest dijous i dissabte a primera hora l'última fase de l'evacuació.

stats