Política 08/01/2021

Borràs "enterra" la taula de diàleg però demana una negociació amb relator

Respon a ERC que és difícil criticar el pacte de la Diputació i alhora donar suport a Sánchez

Núria Orriols Guiu
3 min
Borràs "enterra" la taula de diàleg, però demana una negociació amb relator

BarcelonaLa candidata de JxCat a les eleccions del 14 de febrer, Laura Borràs, considera que la taula de diàleg amb el govern espanyol, engegada arran del pacte entre ERC i el PSOE, està "enterrada". Segons la diputada al Congrés, l'experiència amb el govern de Pedro Sánchez no ha sigut positiva des del punt de vista de la resolució del conflicte amb Catalunya sinó que ha "consolidat" la repressió iniciada durant el mandat de Mariano Rajoy. Tanmateix, Borràs ha assegurat que cal un "marc de negociació" amb l'Estat després de les elecicons de 14 de febrer si es repeteix la majoria absoluta independentista, que passi, però, per un relator i una "actitud de reconeixement" de Catalunya com a conflicte polític.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A parer de la candidata de JxCat, que ha parlat en un col·loqui telemàtic organitzat per Europa Press, Sánchez no és fiable perquè ha anat variant de versions des que és president –tant s'ha referit al Procés com a "conflicte polític" com ha parlat de "problema de convivència entre catalans"– i ha "atorgat carnets d'independentisme raonable" per pactar "amb l'independentisme menys problemàtic i dòcil", ha assegurat llançant un dard enverinat als seus socis de govern a Catalunya.

La candidata de JxCat també ha lamentat les "especulacions" de Sánchez en relació a l'alliberament dels presos: ha assegurat que han sondejat tant la possibilitat dels indults com la reforma del delicte de sedició i això no s'ha concretat en res. "No m'agrada especular amb el dolor aliè", ha dit, en relació al patiment de les famílies dels empresonats, a més d'advocar, altre cop, per una amnistia general.

Les declaracions de Borràs no han tardat a ser contestades pel líder d'Esquerra al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián. A través de Twitter, ha tret pit de la taula de diàleg. "Esquerra va prometre aconseguir el "Sit and Talk" i ho va aconseguir. Un espai de dos governs i quatre partits", ha expressat, asseverant que la taula de diàleg es tornarà a reunir després del 14 de febrer si guanya Esquerra i aconsegueix "arrossegar" els partits "d'aquí i d'allà" -en al·lusió a JxCat i al PSOE- que no en tenen "ganes".

Revertir tots els pactes amb el PSC

La relació de l'independentisme amb els socialistes ha marcat el col·loqui organitzat per Europa Press. Borràs ha reaccionat a l'aliança entre JxCat i el PSC a la Diputació de Barcelona per tombar la moció de censura promoguda per Esquerra, que tenia l'objectiu de desbancar la presidenta i alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín (PSC), per un cas de presumpta corrupció.

Borràs ha reiterat que està en contra d'aquest pacte, però ha assegurat que només es trencarà si Esquerra també reverteix els seus acords amb el PSC arreu del territori, com a l'Ajuntament de Sant Cugat. També ha considerat que és "difícil" criticar la seva aliança amb els socialistes mentre els republicans donen suport a Pedro Sánchez a Madrid i li "asseguren" el mandat aprovant els pressupostos.

Per a la candidata, JxCat és l'"antídot" perquè no hi hagi un tripartit a Catalunya entre el PSC, ERC i els comuns, una aliança –ha dit– que ja existeix a l'Estat i no ha servit per resoldre la situació. "Treballarem perquè no es produeixi la imatge de Pedro Sánchez al balcó de la Generalitat", ha conclòs Borràs rememorant la fotografia del president José Luis Rodríguez Zapatero a plaça de Sant Jaume quan es va forjar el primer tripartit l'any 2003.

stats