Política 16/09/2020

Borràs garanteix que els vuit diputats de JxCat mantindran la unitat de cara als pressupostos de l'Estat

La portaveu independentista mostra predisposició a negociar els comptes sense línies vermelles

Ot Serra
2 min
La portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, en roda de premsa

MadridJxCat està disposat a negociar els pressupostos de l'Estat, i no només els quatre diputats que han decidit mantenir-se al PDECat. Aquest dimecres la portaveu del grup al Congrés, Laura Borràs, i el diputat de la formació que lidera David Bonvehí, Ferran Bel, s'han reunit amb la vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, i han volgut donar un missatge d'unitat. En roda de premsa, Borràs ha garantit que els vuit diputats de JxCat seguiran el mateix camí en la negociació dels comptes. També ho ha fet Bel: en ser interpel·lat perquè respongués si és així, l'exalcalde de Tortosa s'ha adreçat a la cap de files del grup, que ocupava el faristol, per dir-li que contestés que sí. "Responc en nom dels vuit diputats de JxCat. Ho afrontem com un grup de vuit diputats", ha insistit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Des que es va produir el trencament entre Junts i el PDECat, amb una fuga de nombrosos càrrecs, dirigents i militants cap a la nova formació de Carles Puigdemont, planava la possibilitat que els quatre representants de la formació que va presidir Artur Mas es poguessin desmarcar de la resta. Són Bel, Concepció Cañadell, Genís Boadella i Sergi Miquel. "És un grup que segueix treballant com fins ara. La unitat està garantida en els pressupostos i la resta de qüestions", ha assenyalat Borràs.

La trobada amb Calvo ha servit per establir canals de comunicació davant el nou curs polític, atès que el govern va prendre possessió el gener i a mitjans de març s'entrava en un context d'excepcionalitat amb l'estat d'alarma. La vicepresidenta ha aprofitat per presentar el pla legislatiu, com la reforma del Codi Penal, en el qual destaca la llei de pressupostos. Borràs ha deixat clar que l'executiu espanyol no pot comptar amb JxCat com a "adhesió" als comptes, però sí com un potencial aliat si es posen sobre la taula mesures beneficioses per a Catalunya. Malgrat advertir que l'historial d'incompliment d'execució és llarg, els postconvergents no es descarten del ball dels comptes.

Sense línies vermelles

Borràs no ha volgut posar línies vermelles, a diferència d'Esquerra, que situa la consolidació de la taula de diàleg i l'exclusió de Cs de l'equació com a components imprescindibles perquè els republicans seguin a negociar. "Hem de fer política", ha assenyalat la portaveu independentista, que tot i afirmar que no es pot desvincular la "situació de repressió" a Catalunya de la negociació, no ha posat condicions explícites. Tampoc en els partits amb qui podria coincidir a l'hora de votar els comptes. Pel que fa a si es veu més a prop d'una fórmula amb ERC, Bildu i el PNB o bé una de PNB i Cs, Borràs no ha triat.

stats