Política 28/11/2022

Borràs se sent "terriblement incòmoda" per tenir un pèrit d'ultradreta condemnat per assassinat però confia en el criteri dels seus advocats

Assegura que se'n va assabentar el mateix dia que es va publicar als mitjans perquè ella no demana "antecedents penals ni anàlisis de sang" per contractar ningú

ARA
2 min
Laura Borràs en una imatge recent.

BarcelonaEmilio Hellín va assassinar el 1980 l'activista d'esquerres Yolanda López. Va ser condemnat a 43 anys de presó, dels quals en va complir un terç amb diverses fugues pel mig. Aquest activista d'ultradreta –que ara es diu Luis Enrique– no s'ha penedit mai ni ha demanat disculpes pel crim, recorda la família de Yolanda López, que va posar el crit al cel quan va saber que Hellín treballa com a pèrit de Laura Borràs en el cas de presumpta corrupció a la Institució de les Lletres Catalanes. La presidenta suspesa del Parlament ha reconegut aquest dilluns que aquesta és "una qüestió terriblement dolorosa i incòmoda" per a ella, però ha subratllat la confiança que té en el criteri dels seus advocats Gonzalo Boye i Isabel Elbal, els responsables de la contractació del personal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Em vaig assabentar de la identitat d’aquest pèrit en el mateix moment en què es va filtrar a la premsa per part de la Fiscalia", ha assenyalat Borràs en una entrevista a Els Matins. La informació, avançada al seu dia per Eldiario.es, apuntava que la Fiscalia reclamava que s'apartés de la causa un ultradretà convicte, però la defensa de la presidenta de Junts critica que el que es pretén és simplement invalidar el seu peritatge, que qüestiona la veracitat dels correus electrònics sobre el fraccionament de contractes que hi ha al sumari.

"Entenc que la contractació la van fer per la seva professionalitat", ha apuntat Borràs, que ha recordat que la feina d'Hellín també va ajudar a desemmascarar les mentides de José Bretón, l'assassí dels seus dos propis fills a Còrdova. "Jo no demano a les persones ni antecedents ni anàlisis de sang per saber qui són", ha conclòs.

Companyies que grinyolen

El jutge ja ha fixat per al 10 de febrer del 2023 la data d'inici del judici per falsedat i prevaricació contra Borràs, pel qual la Fiscalia li demana 6 anys de presó, 21 d'inhabilitació i una multa de 144.000 euros. Un cas pel qual va ser suspesa com a presidenta del Parlament en interpretar la mesa que està vinculat a presumpta corrupció. Borràs nega totes les acusacions i està convençuda que rebrà el suport de tothom qui l'ha estat defensant tots aquests anys. Sobre si creu que també el rebrà d'ERC i la CUP, ha respost que "grinyolarà" tothom qui vagi a mostrar-li un suport al TSJC "que no ha expressat políticament".

Junts la considera una víctima més de la repressió de l'Estat contra el moviment independentista, cosa, però, que no fan ni republicans ni cupaires. Pel que fa als primers, Borràs ha lamentat que "hagin posat en qüestió tot el moviment negociant rebaixes puntuals i personals en les penes" que afecten els seus represaliats.

stats