Borràs vol "anul·lar" l'article del reglament del Parlament sobre corrupció

Diu que no es "democràtic" perquè no respecta "la presumpció d'innocència"

2 min
La president del Parlament, Laura Borràs, en l'acte de suport d'aquest dissabte a l'Ateneu Barcelonès.

BarcelonaUna de les derivades del cas Borràs és què farà el Parlament si es confirma que s'obre judici oral contra la seva presidenta pel presumpte fraccionament de contractes quan encapçalava la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). Una de les opcions seria aplicar-li l'article 25.4 del reglament de la cambra, que preveu la suspensió de la condició de diputats a qui li obrin judici oral per delictes vinculats a la corrupció. Doncs bé, la presidenta ha deixat clar que no només no vol que se li apliqui, sinó que creu que l'article s'hauria d'"anul·lar".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista al programa FAQS de TV3, Borràs va argumentar ahir que aquest article representa un "problema democràtic" perquè vulnera el dret fonamental a la "presumpció d'innocència". És a dir, segons ella, imputa al parlamentari la condició de corrupte abans del judici. "El 25.4 en un Parlament democràtic s'ha d'anul·lar", ha insistit. Aquestes paraules marquen el terreny de joc a ERC i la CUP, que encara no han dit què volen fer. També hi ha la possibilitat d'aplicar a Borràs l'article 25.1 del mateix reglament, que parla de suspendre els diputats amb un judici oral obert però que no especifica per quins delictes. La clau és que el 25.1 s'ha d'aplicar per majoria absoluta i no per majoria simple com el 25.4, i això obligaria ERC i la CUP a posicionar-se clarament.

Manca d'unitat

El cas Borràs no és l'únic tema que fractura l'independentisme. Mentre que aquest diumenge la consellera Laura Vilagrà (ERC) ha tornat a reivindicar el pacte per reactivar la taula de diàleg i ha exigit al govern espanyol que comenci a donar "resultats", Junts ha carregat contra aquest acord. La mateixa Borràs ha dit que no el reconeix com un pacte en nom del Govern de coalició que formen el seu partit i els republicans: "És un acord entre ERC i els socialistes". Tampoc serà fàcil recuperar la sintonia independentista amb la negociació dels pressupostos del 2023. En una entrevista amb Europa Press, la diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha dit que el seu grup parlamentari veu "pràcticament impossible" negociar els comptes perquè considera que l'executiu d'Aragonès respon més als "interessos de Foment i la patronal" que als de la gent.

stats