Política 20/11/2017

Boya: “Es volia acusar la CUP d’un atemptat amb morts”

ERC fa pinya amb Rovira i recorda que el PP va alertar de “violència” abans del referèndum

Xavi Tedó
3 min
La presidenta del grup parlamentari de la CUP, Mireia Boya

BarcelonaLa CUP va tornar ahir a donar credibilitat a les declaracions de la secretària general d’ERC, Marta Rovira, que divendres va revelar que l’Estat havia amenaçat amb “morts” al carrer si s’implementava la República Catalana. La cap de llista de la CUP per Lleida, Mireia Boya, va anar més enllà i va assenyalar que en reunions polítiques es va traslladar a la seva formació que l’Estat podia utilitzar violència i atribuir-la al seu entorn. “Se’ns va traslladar aquesta inquietud que l’Estat podria fer servir violència de falsa bandera lligada al moviment independentista i, especialment, a l’esquerra independentista [...] i que se’ns podia acusar d’algun atemptat amb morts al carrer”, va afirmar a Catalunya Ràdio. Després que l’Estat negués el mateix dia les acusacions de Rovira i l’acusés de mentir, ahir el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, va titllar de “delirants” les acusacions de Boya i va acusar els membres d’aquest partit de promoure la “violència encoberta” camuflada de “resistència pacífica” durant l’1-O. El candidat de la CUP a la Generalitat, Carles Riera, ja havia afirmat dissabte que tenien constància que l’Estat podia provocar situacions de violència i inculpar l’esquerra independentista.

El portaveu d’ERC, Sergi Sabrià, també va sortir en defensa de Rovira en la primera compareixença pública dels republicans després de les declaracions de la seva secretària general. En la roda de premsa posterior a la reunió de la direcció del partit, Sabrià va lamentar que es parli “molt” del que va dir Rovira i “poc” del que van dir la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, o el vicesecretari de comunicació del PP, Pablo Casado, abans de l’1-O. Sabrià feia referència a les paraules de la ministra en què va recordar que l’exèrcit tenia la missió de garantir la sobirania i la integritat territorial d’Espanya, i de Casado, que va comparar la situació de Puigdemont amb la del president Lluís Companys, que va morir afusellat el 1940. “Crec que confirmen perfectament el que després afirma Rovira, el que també confirma la CUP i el que el síndic de greuges, Rafael Ribó, dona per bo. Quan han passat les hores, aquesta qüestió s’ha anat clarificant molt”, va reblar. Sabrià va remarcar, però, que les paraules de Rovira no surten de les declaracions de Cospedal o Casado, sinó d’informació contrastada que es tenia des del Govern sobre la possibilitat que l’Estat apostés per respondre a la situació de Catalunya amb violència.

Ribó confirma l’alerta

Precisament el síndic de greuges, Rafael Ribó, va confirmar ahir el que va dir a l’ARA divendres passat en el sentit que va alertar en una reunió a la Generalitat que determinats moviments de les institucions catalanes podien provocar una “reacció contundent” de l’Estat. Això sí, Ribó va aclarir que ell no va parlar d’armes de foc ni de morts. “Les informacions que he llegit donen una sèrie de precisions sobre Sant Climent Sescebes [en referència a la caserna de l’exèrcit] i armes de foc. Suposo que hi havia gent que estava informada sobre aquesta qüestió, no el Síndic”, va dir a Catalunya Ràdio.

Ribó va ser una de les persones, juntament amb el lehendakari Urkullu i l’arquebisbe Omella, que va fer gestions amb diferents sectors de l’Estat per buscar una sortida dialogada al conflicte.

stats