Política 18/10/2019

Polèmica per la brutal pallissa d'un grup ultra a un jove antifeixista

Roger Torrent demana responsabilitats perquè ningú va aturar els agressors

Ara
4 min
El grup d'ultres a la plaça Artós amb banderes espanyoles

Barcelona[Segueix l'última hora de la vaga general i la manifestació del 18 d'octubre a Barcelona]

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La brutal pallissa que ahir va rebre un jove antifeixista a mans d'un grup d'ultres ha generat polèmica. El jove agredit va requerir atenció mèdica després que tot un grup el fes caure a terra i després l'ataqués amb cops de puny i puntades de peu. La manifestació ultra convocada a la plaça Artós de Barcelona va coincidir amb una altra concentració que transcorria pel centre de la ciutat, pacífica i convocada pels CDR en contra de la sentència del Procés. També amb una convocatòria per contestar a la seva protesta convocada per grups antifeixistes. Tot i que la distància que separava les dues convocatòries era notable, els ultres van acabar descendint des de Sarrià fins al centre de Barcelona amb diversos bats de beisbol i altres elements punxants mentre pregonaven que "anaven de cacera". Els Mossos d'Esquadra van argumentar que no havien pogut "encapsular els ultres davant el nombre de manifestacions simultànies" i, tot i que van treballar per "mantenir separats" els concentrats, "no es van poder evitar" agressions un cop els ultres es van "disgregar".

L’agressió al jove es va produir entre els carrers Balmes i Rosselló. El periodista Albert Mercadé la va gravar.

Posteriorment, un grup d'antifeixistes també van agredir brutalment un jove ultra que anava armat amb un gran ganivet, informa el periodista Guillem Andrés. El jove anava acompanyat per una altra persona que se'n va anar després quan el van enxampar, a l'alçada de muntaner amb el carrer València.

Diversos dirigents independentistes van qüestionar el dispositiu policial. El president del Parlament, Roger Torrent, va considerar "incomprensible que un grup de neonazis armats pugui creuar mitja ciutat fins el centre de Barcelona". "No s'entén i calen responsabilitats", va dir.

Al seu torn, el candidat d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, va afirmar que "s'ha acabat el temps de les explicacions" i ha arribat "el de les dimissions". Al seu torn, el diputat republicà al Parlament Ruben Wagensberg va apuntar directament el conseller d'Interior, Miquel Buch. "La impunitat dels Mossos de Buch fa molt que s'ha d'aturar", va dir: "Quan treballar internament no serveix, només queda fer-ho públicament". "Cap disciplina de vot pot tapar la repressió contra els que defensen llibertats que són de tots", va sentenciar, i va dir que assumeix les conseqüències per haver fet el tuit. En el mateix sentit, l'ANC va demanar la dimissió "o el cessament" de Buch "per haver permès l'actuació brutal de la policia nacional amb l'ús de bales de goma, les actuacions desproporcionades dels mossos que han deixat nombrosos ferits i la incapacitat d'impedir les agressions d'un grup d'ultres espanyolistes".

Interior admet que no hi havia prou agents

El Departament d'Interior va admetre ahir a la nit que el dispositiu policial destinat a Barcelona no tenia prou efectius per encapsular els dos grups antagònics que s'han congregat a la plaça d'Artós. Segons Interior, s'havien d'atendre diverses convocatòries arreu de Catalunya, i això impossibilitava aplicar les "estratègies habituals" d'encapsulament. Per això van optar per evitar que els dos grups poguessin arribar a tocar-se i quan es van disgregar, se'ls va anar seguint. El grup d'extrema dreta es va dividir en grups reduïts i va disseminar pels carrers de l'Eixample. Un d'aquests grups va ser el que va apallissar el jove. Interior va explicar que l'estratègia de control permanent va impedir que el grup d'extrema dreta pogués arribar a Jardinets, tal i com era la seva pretensió inicial en sortir de la Plaça d'Artós.

El ministre d'Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, ha reaccionat aquest matí als incidents en una entrevista a RAC1, en què ha assegurat que "es van prendre les mesures necessàries per a evitar enfrontaments". El ministre en funcions ha defensat el dispositiu policial dels Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional durant la tercera nit de protestes a Catalunya i ha reiterat que hi havia "prou mitjans" com per a evitar "qualsevol enfrontament físic" entre els dos grups.

"Jo no crec que campessin al seu aire", ha reflexionat Grande-Marlaska que, no obstant això, ha admès que "encara no ha vist" les imatges de l'agressió. "Em consta que ja hi ha identificacions pel que fa als autors", ha matisat el titular d'Interior en funcions, que, no obstant això, ha afegit: "no hi ha cap detingut a hores d'ara".

Cs i PSC condemnen l'atac

La líder de Ciutadans a Catalunya, Lorena Roldán, va expressar ahir en una piulada la seva "rotunda condemna davant de qualsevol agressió, vingui d'on vingui", i es va mostrar "preocupada per l'escalada de violència i enfrontaments que estem vivint a Catalunya". El president del grup parlamentari de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, hi ha insistit aquest matí. "Condemnem absolutament tota violència vingui d'on vingui", ha dit: "Hi ha hagut enfrontaments entre els anomenats antifeixistes, que són uns feixistes, i els feixistes". "Nosaltres no empararem mai ningú que vagi ni amb pals, ni amb punxes, ni amb navalles a barallar-se", ha dit: "Nosaltres volem que triomfin les institucions i no les bandes pels carrers".

Per la seva banda, el líder del PSC, Miquel Iceta, va limitar-se a repetir, també a través de Twitter, el que ja havia dit al Parlament: "Totes les opinions són legítimes, però no ho són totes les formes en les que aquestes opinions s’expressen. I, com hem dit sempre, cal condemnar sense pal·liatius i sense matisos qualsevol forma de violència".

El líder estatal de Vox, Santiago Abascal, també es va referir a l'agressió. Primer va dir que li produeix "una profunda repugnància veure cinc energúmens colpejant una persona a terra", així com "covardes agressions a dones per portar la bandera espanyola". "I demà una vaha predisposada a més violència", va concloure. No obstant això, acte seguit Abascal va "corregir" el seu tuit i va dir: "Em produeix profunda repugnància veure cinc energúmens colpejant 'un altre energúmen encaputxat' a terra".

stats