Política 13/04/2020

Buch acusa l'Estat de riure's de la història de Catalunya amb l'enviament de 1.714.000 mascaretes

Ada Colau el titlla de "fanàtic" i reclama una rectificació del Govern

Ara
3 min

BarcelonaAl conseller d'Interior, Miquel Buch, li sembla que en política les casualitats no existeixen. I, així, que l'Estat hagi enviat 1.714.000 mascaretes a Catalunya perquè siguin repartides a partir de dimarts –durant el retorn a la feina dels treballadors a qui se'ls acabi el confinament total– és, en la seva opinió, una mofa històrica. Buch considera que aquesta xifra, coincident amb l'any de la capitulació de Barcelona i Cardona i el final de la Guerra de Successió, ha estat triada a propòsit i que això és "inadmissible".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així s'ha expressat en la roda de premsa d'aquest dilluns, en la qual ha recordat que el 1714 és un any de record ingrat per als catalans: la victòria borbònica va comportar la implantació de la monarquia absoluta i, dos anys més tard, l'abolició de les institucions catalanes per mitjà del Decret de Nova Planta. Uns fets que encara es rememoren en l'imaginari col·lectiu cada 11 de setembre; una diada nacional que commemora una derrota militar. Buch ha afirmat que la xifra 1.714 és "simbòlica, però també nefasta", i ha enviat el següent missatge al govern espanyol (gobierno de España, com sempre destaca, en castellà, el conseller): "Així tampoc".

Buch fins i tot ha anat més enllà i ha aventurat que "si a algú se li acut que la pròxima xifra de mascaretes, tests o el que sigui tingui a veure amb el 1939 –any de la victòria franquista a la Guerra Civil i inici de la dictadura– no els ho permetrem", ha exclamat. "Amb la història dels catalans no s'hi juga", ha dit.

Debat encès a les xarxes

La xifra de mascaretes és coneguda des d'ahir, i alguns dirigents de l'entorn de Junts per Catalunya ja la van fer córrer per les seves xarxes socials. El més destacat va ser el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró.

Però avui, després de la intervenció de Buch en la roda de premsa televisada, la indignació ha arribat en sentit contrari. Des d'Esquerra Republicana, els socis de govern de JxCat, Gabriel Rufián ha tirat d'ironia.

I l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s'ha queixat a les xarxes per l'actitud del conseller d'Interior i ha instat la Generalitat a rectificar.

Resposta del govern espanyol

Des del govern espanyol, la ministra de Política Territorial, Carolina Darias, ha demanat a la Generalitat que estigui "a l'alçada", en resposta a les crítiques de Buch. Darias ha rebutjat que la xifra de mascaretes tingui cap connotació política. “En el moment en què estem, necessitem estar a l'alçada. Aquestes afirmacions no condueixen a res", ha subratllat Darias.

També el ministre de Transports, José Luis Ábalos, s’ha defensat de les crítiques del president de la Generalitat, Quim Torra, pel que fa a la tornada a la feina dels treballadors dels sectors no essencials. Ábalos ha advertit que el confinament no s’acaba. “El règim de confinament es manté durant l’estat d’alarma. Que ningú es pensi que es relaxa”, ha destacat. Davant les crítiques del Govern, el titular de Transports ha dit que pràcticament no hi ha mobilitat entre comunitats autònomes: “El confinament territorial és una realitat”.

Tot i les paraules d'Ábalos, Catalunya no és l'única comunitat en queixar-se per la relaxació del confinament. El conseller de Sanitat de la Comunitat de Madrid, Enrique Ruiz Escudero, ha acusat aquest dilluns a l'executiu de Pedro Sánchez de reprendre l'activitat de determinats sectors "a cegues" i "d'espatlles" de les comunitats autònomes, una decisió que pot provocar "un gran repunt "de contagis, segons ha denunciat Escudero.

stats