Política 27/10/2019

Buch assegura que dimitirà si els Mossos no fan autocrítica per la resposta policial

El conseller d'Interior diu que analitzaran per què un agent dels Mossos va caure d'un furgó

Ara
3 min
El conseller d'Interior, Miquel Buch, assegut al banc del Govern aquest dijous al Parlament.

BarcelonaEl conseller d'Interior, Miquel Buch, ha assegurat en una entrevista publicada aquest diumenge a La Vanguardia que es veuria obligat a dimitir en cas que els Mossos d'Esquadra no fessin autocrítica sobre les actuacions policials de les últimes setmanes en les protestes contra la sentència de l'1-O. No obstant això, ha afirmat que "abandonar el vaixell en un moment com ara seria una gran irresponsabilitat". Ha mostrat "plena confiança" als Mossos i considera que el cos farà "l'autocrítica necessària" per mantenir la confiança de la societat catalana. "En cas que aquesta autocrítica no arribés, em veuria obligat a dimitir", admet Buch a l'entrevista. A més, ha suggerit que amb un altre tipus de resposta policial el control dels Mossos per part de la Generalitat hauria quedat en perill. "Amb les amenaces de les setmanes anteriors a la sentència repetides per diferents partits estatals, teníem i tenim una espasa de Dàmocles al damunt", ha afegit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El conseller, que ha comparegut per valorar els disturbis de dissabte a la nit, ha insistit a atribuir-los a una "minoria". "Ahir centenars de milers de persones es van manifestar de manera cívica i pacífica al carrer Marina", ha remarcat, però ha apuntat que a la manifestació de la Via Laietana, on hi havia unes 8.000 persones i que també transcorria de manera pacífica, a les 20 h hi va haver llançament de pilotes de plàstic com a reivindicació contra les pilotes de goma de la Policia Nacional i posteriorment, ha dit, una "minoria de manifestants van llançar objectes contundents a la línia policial". Això, ha explicat, va motivar l'actuació policial, que va anar guanyant posicions a la Via Laietana. El conseller ha remarcat que posteriorment, a l'entorn de l'Eixample, hi va haver "incidents puntuals" que es van acabar cap a la una o les dues de la matinada. "Una vegada més s'han mostrat les dues cares: una manifestació pacífica, que el cos de Mossos va garantir, i l'altra cara, una minoria que va atemptar contra el dret de manifestació i va tenir caràcter alterat i amb llançament d'objectes contra la línia policial".

Buch ha assegurat que s'haurà d'estudiar què va passar en el cas de l'agent de Mossos d'Esquadra que va quedar ferit després de caure d'un furgó policial: caldrà veure si la porta estava ben tancada i si l'agent portava el cinturó. Segons el seu parer, es tracta d'"un element més dels que s'han de valorar del dispositiu, que és complex, i d'una durada de molts dies". El conseller també s'ha referit al moment en què cinc vehicles de la Policia Nacional van quedar envoltats de manifestants i ha remarcat que els Mossos van rebre l'ajuda d'alguns manifestants per poder-los retirar.

El conseller, que ha deixat clar que no volen en cap cas que s'apliqui la Llei de Seguretat Nacional -creu que hi ha "cap element o dada objectiva" per la seva aplicació-, també ha respost al ministre de l'Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, que en una entrevista a La Razón defensava que la violència de les protestes d'aquests dies a Catalunya ha sigut de "més impacte" que la del País Basc. Buch ha tancat el tema sentenciant que una cosa i una altra "no tenen res a veure". I ha assegurat que la comparació és "absolutament imprudent".

Buch també ha informat que la conselleria s'ha posat en contacte amb l'agència Associated Press per mostrar la seva "preocupació" per l'estat del fotògraf ferit per un cop de porra a la cara. "Ens hem posat a disposició de l'agència pel que cregui convenient", ha reblat.

Tot i l'intent de Torra d'apartar-lo, el conseller insisteix que se sent secundat pel president de la Generalitat. De fet, considera que el fet que alguns companys de partit en demanin la dimissió "forma part de la complexitat del moment". "És normal que hi hagi crítiques. A pocs consellers d'Interior no se'ls ha demanat la dimissió", afirma Buch.

D'altra banda, ha afirmat a La Vanguardia que no té "cap inconvenient" en anar al Parlament en el marc de la investigació sobre l'actuació dels Mossos durant les protestes. Com va avançar ahir l'ARA, JxCat i ERC han pactat una proposta de resolució per portar el tema a debat a l'hemicicle. De totes maneres, ha demanat que "no es converteixi en un xou" ni en "un joc per perseguir els uns o els altres". "Ho he dit quaranta vegades i ho repetiré sempre que faci falta, el cos té un nivell d'autocrítica altíssim", ha assegurat.

El conseller també ha explicat que des de fa uns dies porta a sobre una targeta amb una citació de l'expresident Jordi Pujol: "Voler o no tenir competències sobre l'ordre públic i sobre aquesta necessita bàsica dels ciutadans que és la seva seguretat és un indicador clar de si realment es vol tenir autogovern i responsabilitat política o no".

stats